9,1
2144 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2144 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energie in ons huishouden: de trends van het afgelopen jaar

Energie is een hot item in Nederland. Ook in 2015 en de eerste helft van 2016 gebeurde er veel op de energiemarkt. En vooral ook in de Nederlandse huishoudens. We werden wederom bewuster van ons verbruik, we werden zuiniger, denken duurzamer én we stappen meer en vaker over naar een voordeliger energieleverancier. Wij zetten enkele trends en cijfers op een rij.

Onlangs verscheen Energietrends 2016, een online gids die de Nederlandse energievoorziening en de daaruit voorkomende trends helder en op een verfrissende manier in beeld brengt. De gids is een gezamenlijke uitgave van onderzoeksinstituut ECN en brancheorganisaties Energie-Nederland en Netbeheer Nederland. Energievergelijker deed een greep uit de vele trends en ontwikkelingen. 

Gas- en stroomverbruik nemen af

In onze Nederlandse huishoudens gebruiken we steeds minder gas. In 2015 kwam het gemiddelde gebruik op 1432 m². Dat is redelijk eenvoudig te verklaren. Onze woningen zijn beter geïsoleerd, we beschikken over efficiëntere verwarmingsketels en elektrische apparaten worden elk jaar zuiniger. Ook het stroomverbruik daalt al sinds 2012. Lag het verbruik destijds op 3250 kWh, afgelopen jaar was dit gemiddeld 2966 kWh.

De energierekening daalt

De afgelopen jaren steeg de energierekening elk jaar. De meest recente rekening ligt echter een stuk lager. Dit is vooral het gevolg van lagere leveringstarieven voor gas en elektriciteit. Een gemiddeld huishoudens betaalt in 2016 € 1.600 voor de gas- en elektriciteitsrekening.

Overstappen van energieleverancier wederom populairder

Ook in 2015 stapten we graag over naar een voordeliger energieleverancier. 15 procent van de Nederlandse huishoudens en bedrijven maakte de overstap. Ter vergelijk: in 2004, te de energiemarkt werd vrijgegeven, lag het percentage overstappers op 6 procent. Bovendien denken we veelal positief over onze energieleverancier. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat we in grote mate tevreden zijn over de dienstverlening van de energieleverancier waar we energie afnemen. 

Weer meer zonnepanelen

Ook zonnepanelen zijn onverminderd populair. In totaal zijn er nu 299.765 huishoudens met zonnepanelen. Goed voor een een totaal vermogen van 1407 megawatt, aldus cijfers van brancheorganisatie Netbeheer Nederland. In de randstad is de hoeveelheid zonnepanelen hoog, maar per inwoner laag. Dat komt omdat veel minder woningen en eigen dak hebben. Op Ameland liggen relatief gezien de meest zonnepanelen per inwoner. Dat komt vooral door het zonnepark dat op dit eiland ligt.

Slimme meters en slimme apps

We gaan steeds slimmer om met onze energie. En we hebben meer inzicht. Dat komt zeker ook door de slimme meter in onze meterkast. De slimme meter verstuurt de meterstanden automatisch naar de energieleverancier, die op zijn beurt een verbruiks- en kostenoverzicht verstuurt. Als consument hoef je zelf geen meterstanden meer op te nemen en heb je bovendien continu meer zicht op je energieverbruik. Inmiddels beschikken al meer dan twee miljoen huishoudens over een slimme meter. Met slimme apps hebben we op onze tablets en smartphone zicht op verbruik en daarmee wordt het makkelijker om energie én kosten te besparen.

Meer lezen over de laatste trends in energie? Kijk dan eens op energietrends.info

 

Bron: Energietrends2016

 

Bespaar
ca €650 per jaar