Krijg grip op je energierekening (en bekijk waar en hoe je kunt besparen!)
De energierekening is voor veel mensen nog altijd een lastige puzzel. En dat is niet zo vreemd, want er staan nogal wat zaken op waar je niet elke dag mee te maken hebt. Verbruikskosten, vaste kosten, vermindering energiebelasting... Wij helpen je graag op weg en daarom zetten we de zaken voor je op een rij.
Het mooie is: op het grootste deel van je rekening heb je zelf direct invloed! Weet je een beetje hoe de rekening is opgebouwd, dan is het ook een stuk eenvoudiger om te besparen. Goed dus om te weten hoe een en ander in elkaar steekt.
Energiekosten
Alles bij elkaar opgeteld, betaalt een gemiddeld Nederlands huishouden zo’n 1.940 euro per jaar aan energiekosten. Meer dan de helft daarvan gaat op aan gas. Zo’n 40 procent van het totaal bedrag wordt opgeslokt door stroom en een kleine 6 procent bestaat uit vaste kosten.
Aan dat laatste kun je niets veranderen, maar je gas- en stroomverbruik heb je zelf in de hand. Het verbruik van gas en stroom valt onder de variabele kosten op de rekening. Op bijna 95 procent van de totale energierekening kun je dus zelf invloed uitoefenen.
Besparen op energieverbruik: handige tips
Inmiddels weten steeds meer mensen hoe je kunt besparen op je verbruik en dús ook op je kosten. Zo zijn er tegenwoordig handige verbruiksmanagers waarmee je zicht krijgt en houdt op je verbruik. En isolatie, dat is eveneens een grote stap in de goede richting. Het levert veel op voor je portemonnee en voor het milieu.
Wanneer je de kachel een graadje lager zet, bespaar je op jaarbasis al gauw 80 euro. Eén minuut korter douchen levert ieder jaar zo’n 25 euro op, en een zuinige koelkast met een A+++ label bespaart over de hele levensduur ruim 750 euro. Eigenlijk is het allemaal net logisch als eenvoudig.
Vaste kosten op de rekening
We zeiden het al, een deel van de rekening staat vast. Dat zijn dan ook de zogeheten vaste kosten. Hieronder vallen het vastrecht en de netwerkkosten. Hierin zitten de kosten voor transport, de aansluiting en de meterhuur, maar ook posten als regiotarief, capaciteitstoeslag, systeemdienstentarief en heffing Stimuleringsregeling Duurzame Energie+.
In totaal komen deze kosten op ongeveer 550 euro. Dat bedrag bestaat uit gemiddeld 215 euro voor gas en 290 euro voor elektriciteit. Hier kom je als consument dus niet onderuit. Deze 550 euro lijkt hoog, maar van de overheid ontvang je per jaar 385 euro retour via de zogeheten vermindering energiebelasting.
Besparen is dus heel haalbaar wanneer je verstandig omgaat met je energieverbruik. Wil je dubbel besparen dan is het een goed idee om je huidige energieleverancier eens te vergelijken met andere aanbieders. En dát kan snel en eenvoudig op deze website!
Bron: Milieu Centraal