Stroomversnelling: 4,5 miljoen woningen naar nul-op-de-meter
In 2050 wil vereniging Stroomversnelling 4,5 miljoen naoorlogse woningen energieneutraal hebben gemaakt. De vereniging wil de energierekening in Nederlandse huur- en koopwoningen terugdringen naar nul. Dit willen zij bereiken door een degelijke woningschil en bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen.
Comfortabel wonen en tegelijkertijd enorm besparen op energie. Vereniging Stroomversnelling ziet het als een ambitieus plan, maar zeker ook als realistisch. “We beginnen met 111.000 woningen in 2020 en richten op 4,5 miljoen koop- en huurwoningen in 2050. Met de hulp van overheid en gemeenten is het een haalbare doelstelling”, aldus vereniging Stroomversnelling.
Duurzame samenleving
De vereniging begon als initiatief van vier bouwers, zes woningcorporaties en wordt ondertussen gesteund door vele gemeenten, provincies en verschillende maatschappelijke partners. Doel is om een industriële aanpak te ontwikkelen die het veel goedkoper maakt om woningen grondig te renoveren. De Stroomversnelling wil de energierekening in Nederlandse huur- en koopwoningen terugdringen naar nul.
“Door kennis- en innovatiekracht te bundelen en door belemmerende overheidsregels te schrappen, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame manier van bouwen en renoveren” vertelt de vereniging, “We willen via deze weg bouwbedrijven, toeleverende industrie, corporaties, overheden en netwerkbedrijven optimaal laten samenwerken aan een duurzame samenleving.”
Keurmerk
De vereniging gaat een keurmerk ontwikkelen voor bouwers die dit label gebruiken om hun kwaliteit te laten zien en te waarborgen. Het keurmerk wordt verstrekt aan organisaties die actief bijdragen aan de ontwikkeling en afname van Stroomversnelling-concepten en voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Naast de inzet van deze bedrijven ligt een grote verantwoordelijkheid om de doelstellingen te behalen bij de lokale overheden.
"Waar we naar toe willen," zegt Leen van Dijke, voorzitter van de Taskforce Vergunningen, "is dat de gemeenten bij het zien van het Stroomversnellingskeurmerk op een vergunningenaanvraag meteen een stempel van goedkeuring kunnen zetten. Wij vragen elke gemeente om enthousiasme en steun om juist nu, in deze tijd, mee te werken aan dit duurzame initiatief dat daadwerkelijk een verschil maakt."