Greenpeace
Wind als onuitputtelijke bron van duurzame energie
"De wind, die waait altijd flink in Nederland. Bovendien, wind raakt nooit op en je kunt er nog energie mee opwekken ook." Rolf Schipper, campagneleider Klimaat en Energie van Greenpeace, pleit voor investering in windmolenparken als alternatief voor de schadelijke fossiele energie.
"In Nederland wordt helaas weinig schone energie geproduceerd. We gebruiken vrijwel alleen fossiele brandstoffen voor de opwekking van energie. Niet zo gek, want de overheid stopt middels subsidies, ontheffingen en fiscale maatregelen drie keer zoveel geld in fossiele energie als in schone. De consumenten daarentegen zien wel het belang van duurzame energie in. Meer dan een derde van de Nederlanders neemt groene stroom af. Hoe meer mensen hiervoor kiezen, hoe sterker ons gezamenlijke signaal richting de energieleveranciers is."
Wind heeft de toekomst
"Voor het opwekken van groene stroom kun je zon, wind en water gebruiken. In Nederland is wind het meest effectief. Op land is weinig plek over voor windmolens, maar op zee is ruimte genoeg. Bovendien hebben wij een van de meest winderige zeeën van Europa. Als we acht procent van de Noordzee gebruiken voor windmolens, kunnen we alle omringende landen van stroom voorzien.
Het aanleggen van windmolenparken en het opwekken van windenergie zou de economie en werkgelegenheid bovendien een enorme impuls geven. Voor het opwekken van eenzelfde hoeveelheid energie zijn in een windmolenpark tien keer zoveel medewerkers nodig als in een kolencentrale."
Niet de hele zee volbouwen
Of dat ook betekent dat windenergie veel duurder is dan fossiele energie? Nee, want kolen zijn op andere manieren weer duur. Bijvoorbeeld doordat ze uit Zuid-Afrika en Colombia moeten worden gehaald. Bovendien raken die brandstoffen op en worden ze daardoor nog duurder.
Op de vraag of het milieutechnisch gewenst is om een windmolenpark in de Noordzee te realiseren, is mijn eerste reactie dat we natuurlijk niet de hele zee vol willen bouwen. Daar komt bij dat we hoe dan ook moeten besparen op fossiele energie. Windenergie is een duurzaam alternatief en een manier om zonder de vervuiling van kolen- en kerncentrales energie op te wekken."
Kiezen voor schone energie
Zolang het nog niet zover is, moeten we consumenten helpen kiezen voor schone energie. Daarom heeft Greenpeace de Graadmeter gemaakt. Aan de hand daarvan zie je welke energieleveranciers schoon bezig zijn en welke niet. Belangrijk om op te letten, is of ze behalve in groene stroom ook investeren in windmolenparken in Nederland. Dat is de toekomst voor schone energie in ons land. Door voor zo'n aanbieder te kiezen, investeer je nu al in later."
De Graadmeter laat zien welke leveranciers volgens onderzoek van Greenpeace en de Consumentenbond écht bijdragen aan een duurzame samenleving. Naast de productie en inkoop van stroom, zijn ook de investeringen in nieuwe productiebronnen meegenomen.