Aardwarmte
Hoe wordt aardwarmte gebruikt als manier om energie op te wekken? Het gebruiken van aardwarmte is misschien wel de minst bekende vorm van duurzame energie op dit moment. Het middelpunt van de aarde bestaat uit magma en lava. Dit gedeelte geeft dus veel warmte (en dus energie) af. Door middel van een geleidingsproces transporteert men deze energie naar de oppervlakte. Bij dit proces dient water als geleider. Het water wordt honderden meters de aarde in gepompt en verwarmd door de aanwezige aardwarmte. Vervolgens pompt men het verwarmde water weer naar de oppervlakte. De potentiële energie die via deze methode kan worden gewonnen is vele malen groter dan wat men kan produceren met fossiele brandstoffen. Zie www.energieverbruiker.nl voor meer informatie over aardwarmte en warmtepompen.
Voordelen van aardwarmte
Warmte in de aardkern zal altijd blijven ontstaan, wat de energiewinning uit aardwarmte tot een duurzaam proces maakt. Deze vorm is voornamelijk effectief in streken waar veel vulkanische activiteit is. Een mooi voorbeeld hiervan is IJsland, waar veel gebruik wordt gemaakt van het opwekking van energie met behulp van aardwarmte. Maar niet alleen op plekken met vulkanen is het mogelijk gebruik te maken van aardwarmte, want ook in Nederland en België is deze techniek enorm in opkomst. Dit wordt voornamelijk gebruikt voor het verwarmen van grote panden, zoals bedrijven of flats.
Goede kandidaat voor de toekomst
Aardwarmte is zowel actief te gebruiken als passief, waarbij de warmte wordt omgezet in elektriciteit. Dit maakt van aardwarmte een goede kandidaat als energiebron van de toekomst. Mede door het steeds kleiner worden van de voorraad fossiele energie, worden momenteel de mogelijkheden omtrent aardwarmte goed onder de loep genomen. De kans dat de komende jaren aardwarmte steeds meer wordt voorgesteld aan het publiek als potentiële toekomstige energie bron is redelijk groot.