BTW
BTW staat voor belasting toegevoegde waarde. In de regel wordt hier de omzetbelasting mee bedoeld. In de wet is vastgelegd dat een verkoper BTW moet heffen over het door hem gevraagde verkoopbedrag. Het gaat om alle particuliere bestedingen en de BTW zit bij de prijs die consumenten betalen voor goederen en diensten in. Je betaalt dus niet alleen BTW over de producten in de supermarkt, maar ook over de diensten van een aannemer die bij u een bijkeuken komt bouwen.
BTW betalen over energiebelasting
BTW betaal je zoals gezegd over alle particuliere bestedingen. Ook de kosten die je maakt op het gebied van stroom zijn particuliere bestedingen en dien je BTW over te betalen. We horen je denken: maar ik betaal toch al energiebelasting? Dat klopt! Echter is er in de wet vastgelegd dat een verkoper BTW moet heffen over het totaal van het door hem gevraagde verkoopbedrag en dit bedrag is ook inclusief de energiebelasting die de verkoper moet heffen. Je betaalt dus eigenlijk BTW over energiebelasting. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor benzine. Je betaalt dus BTW over de accijns.
BTW tarief
Het normale BTW tarief is 21%. Er zijn echter twee uitzonderingen te noemen:
- Voor voedingsmiddelen, geneesmiddelen, boeken, en bijvoorbeeld water geldt een BTW tarief van 9 %.
- Voor bijvoorbeeld export naar landen die geen onderdeel zijn van de Europese Unie geldt een tarief van 0%.
De regels omtrent de BTW zijn vastgelegd in de Europese BTW-richtlijn.
BTW verhogingen
In oktober 2012 werd een BTW verhoging doorgevoerd. Waar eerst het BTW tarief van 19% gold, betaalt u tegenwoordig 21% BTW over alle particuliere bestedingen. Met de BTW verhoging van 2% (procentpunt) genereert de overheid over 2013 zo'n € 3,1 miljard aan extra belastinginkomsten. Per januari 2019 is het lage percentage BTW van 6 % verhoogd naar 9%.
De BTW over energie is tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk verlaagd naar 9%. Per januari 2023 wordt weer het oude tatief van 21% BTW geheven.