Dubbeltariefmeter
Met een dubbeltariefmeter verbruik je stroom tegen een hoog- en laagtarief. De verschillende tarieven voor stroomgebruik zorgen voor een betere belasting van het stroomnet. Doordat stroom 's avonds en 's nachts goedkoper wordt aangeboden neemt de belasting van het stroomnet overdag af.
Let op: vraagt je energieleverancier jou de meterstanden door te geven? Dan loopt je contract met actietarief waarschijnlijk spoedig af en val je terug naar een hoger tarief. Aangezien je binnenkort vrij bent om over te stappen, zonder opzegvergoeding te hoeven betalen, is dit hét moment om een vergelijking te maken en een goedkoper energiecontract af te sluiten.
Wanneer is een dubbeltariefmeter gunstig?
Om geld te besparen met een dubbeltariefmeter moet je de meeste energie verbruiken tegen laagtarief (dus na 23.00 uur). Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het is afhankelijk van je dag- en nachtritme wanneer je het meest verbruikt.Wanneer je bijvoorbeeld 's nachts werkt en overdag de meeste stroom verbruikt, is dubbeltarief misschien niet zo voordelig. Een enkeltariefmeter is in dit voorbeeld beter. Het enkeltarief is standaard lager dan het hoogtarief bij een dubbeltariefmeter.
Dubbeltariefmeter aflezen
Wanneer je twee telwerken hebt en het wordt niet aangegeven met bijvoorbeeld een pijltje, dan is in de regel telwerk 2/II het hoogtarief en telwerk 1/I het laagtarief. Twijfel je toch? Noteer dan van beide meters de stand en kijk enige tijd later welk telwerk oploopt. Als je dit experiment overdag doet, is de teller die oploopt de hoogtarief-meter. Het bepalen welke meter je moet hebben kan op drie manier:
-
Een pijltje (of ander symbool) geeft aan of het de hoog- of laagtarief meter betreft
-
Telwerk 2/II is in de regel de hoogtarief meter, telwerk 1/I is laagtarief meter
-
Noteer de standen van de verschillende meters en kijk welke van de twee meters oploopt