20 procent meer energie uit duurzame bronnen in augustus dan jaar ervoor
Afgelopen augustus werd er maar liefst 20 procent meer duurzame energie opgewekt dan in augustus 2018. Een vijfde deel van alle stroomverbruik kwam afgelopen maand uit hernieuwbare bronnen. Elke maand van 2019 ligt het aandeel duurzaam opgewekte energie hoger dan in dezelfde maand in 2018, aldus cijfers van energieopwek.nl.
2019 is tot dusver een behoorlijk groen jaar, voor wat betreft het opwekken van energie uit duurzame bronnen. Alle maanden van 2019 laten hogere cijfers zien dan dezelfde maanden in 2018. Vooral zonne-energie groeit hard. Ook opwekking met biomassa is goed voor een grote hap in het totaal.
Windmolens en zonnepanelen
Augustus 2019 was een goede maand voor zonne-energie, in groot contrast met de opbrengsten uit windenergie. Op 4 augustus bijvoorbeeld leverden windmolens samen 1 miljoen kWh aan energie op, zonnepanelen waren die dag goed voor 25 miljoen kWh. Op die vierde augustus kwam dus vrijwel alle duurzame energie uit zonnepanelen.
Er was één dag in augustus die er werkelijk uitsprong: 10 augustus. Zéker voor windenergie, want er stond die dag een stevige wind. Daardoor draaiden windmolens op volle sterkte en leverden ze die dag de helft van alle duurzame energie. Windmolens en zonnepanelen zorgen voor 75 miljoen kWh aan groene energie, waarvan 22 miljoen kWh afkomstig was van zonnepanelen.
Bekijken we de totale stroomcijfers van augustus 2019 dan bestaat 21 procent daarvan uit energie uit hernieuwbare bronnen. Zon was ‘de winnaar’ met 7,1 procent, biomassa leverde 5,8 procent van het totaal, wind deed het met 5,6 procent ook goed. Met de doelen van het klimaatakkoord - 75 procent duurzaam opgewekte energie in 2030 - zijn we er nog niet, maar met de aanhoudende stijging in de recente cijfers ziet het er positief uit.
Inzicht in verduurzaming Nederland
Wil je ook meekijken naar de cijfer en ontwikkelingen op rondom hernieuwbare opwekking? Neem dan eens een kijkje op energieopwek.nl. Het is een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland.
Op de website heb je actueel inzicht in hoeveel duurzame energie wordt opgewerkt in Nederland. Het leuke is dat je per bron kunt zien wat de duurzame bijdrage is; naast windmolens en zonnepanelen zie je ook wat warmtepompen en biomassa (zoals je eigen houtstook thuis) inbrengen in de verduurzaming van ons land.