2015 wordt het jaar van de slimme meter
Vanaf januari 2015 krijgen alle Nederlandse huishoudens een slimme meter. Daarmee is de toekomst van energie meten en besparen ineens heel dichtbij. Een waardevolle stap naar een duurzame en voordelige manier van omgaan met ons energieverbruik.
Begin 2015 begint de uitrol van de slimmer energiemeter op grootschalige wijze. EIn de komende zes jaar wil de overheid een nieuwe meter hebben aangeboden aan alle huishoudens en bedrijven. Plaatsing van de meter gratis is overigens gratis, omdat de overheid en de netbeheerders graag zien dat iedereen de slimme meter krijgt. Het maandelijkse huurbedrag voor de slimme meter is bovendien gelijk aan het bedrag dat nu voor de huidige meter wordt betaald.
Besparen met de slimme meter
De meterkast gaat er vanaf volgend jaar dus een beetje anders uitzien. De slimme meter vervangt de huidige gas- en elektrische meters en geeft de consument meer inzicht in het verbruik van energie. Daarnaast voorziet het in een aantal gemakken. Zo hoeft de consument zelf geen meterstanden meer door te geven, want deze worden door de energieleverancier en netbeheerder op afstand uitgelezen.
In combinatie met een slimme thermostaat en een (online) energieverbruikmanager wordt het bovendien een stuk makkelijker om energie te besparen. Gebruik je de slimme meter optimaal en ben je je als consument bewust van je gebruik, dan kan de energierekening al gauw zo’n vijf tot tien procent lager uitvallen.
De toekomst van energie besparen
De slimme meter is het antwoord op de ontwikkelingen in de energiemarkt. Het apparaat is, volgens het kabinet, nodig om het elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst. Meer en meer huishoudens wekken bijvoorbeeld zelf zonne-energie op. De stroom die ze niet gebruiken, leveren ze terug aan het net en veel van de huidige elektriciteitsmeters kunnen dit niet verwerken.
De installatie van slimme meters is al even aan gang, want sinds 2012 kregen al 1 miljoen huishoudens en bedrijven een nieuwe meter geïnstalleerd. Netbeheerders deden dit voornamelijk bij nieuwbouw en renovaties. De netbeheerder staat in januari overigens niet onaangekondigd voor de deur. Per brief wordt iedereen geïnformeerd over de mogelijkheden en plaatsing van de meter.
Plaatsing van de slimme meter is trouwens vrijwillig. Wij van energievergelijker.nl adviseren vanzelfsprekend om het apparaat wel te nemen, het gaat immers om inzicht in je energieverbruik en vooral om besparen op de kosten.
Bron: nu.nl