Eén Energie-Unie vraagt om krachtige Europese aanpak
De nieuwe Europese Commissie richt haar peilen op één groene energie-unie. Afgelopen week presenteerde zij haar voorstel om binnen de Europese Unie samen te werken en de handen in een te slaan. Gelijke regels, één visie en een minder afhankelijke positie van Rusland en landen in het Midden Oosten.
De energie-unie moet Europa klaarstomen voor de toekomst. Het is de topprioriteit van de Europese Commissie. Zij willen dan ook de nationale energiepolitiek doorbreken die elke lidstaat afzonderlijk voert. Daarnaast moeten de lidstaten samenwerken en zo minder afhankelijk worden van energiegrootmachten buiten de EU.
Enorme besparing
D66‘ers Gerbrandy en van Veldhoven dragen de plannen een warm hart toe. Zij pleiten voor een sterk en eensgezind Europees energiebeleid. “Europa moet met één stem spreken om niet door Poetin uit elkaar gespeeld te worden”, aldus Stientje van Veldhoven, “Laten we leren van de diepste financiële crisis sinds de jaren dertig en nu een zware energiecrisis voorkomen door te kiezen voor een sterk, eensgezind Europees energiebeleid.”
Volgens Gerbrandy zijn er momenteel drie problemen die we moeten aanpakken. Energie is te duur, te vervuilend en de afhankelijkheid van Rusland. “Momenteel importeren we ons arm aan energie, terwijl we ons rijk kunnen innoveren. Met een goed functionerende interne energiemarkt kunnen we 50 miljard per jaar besparen.”
Duurzame bronnen
De Europese Commissie heeft een speciale commissaris op de ambitieuze plannen gezet: de Slovaak Maroš Šefčovič. Volgens hem hebben we een regionale- en Europa brede aanpak nodig. “Energieproductie zal geen eenrichtingverkeer van energiecentrale naar de verbruikers zijn. We hebben tegenwoordig de technologie om huizen energie te laten produceren."
Daarmee doelt Šefčovič op de mogelijkheid om ook zelf op kleine schaal energie te verkrijgen uit duurzame bronnen, zoals zonnepanelen en windenergie. “Het is dus verstandig om ook eerst naar onszelf te kijken en moderne middelen te omarmen. Als ieder land eerst zijn eigen zaken op orde heeft en een duidelijk beeld van zijn eigen energie toekomst vormt, dan is er een goed uitgangspunt om het Europa-breed aan te pakken.”
Bron: nos.nl, tweedekamer.nl