Eerste getijdencentrale levert schone energie voor huishoudens Texel
Eb en vloed zullen Texel vanaf volgend jaar van schone energie voorzien. Voor de kust van het eiland wordt namelijk een centrale geplaatst die met behulp van zeestromingen energie opwekt. Daarmee krijgt het eiland de eerste getijdencentrale van Nederland.
Het is de bedoeling dat de centrale in eerste instantie getijdenenergie gaat leveren voor 50 huishoudens op Texel. Op het eerste gezicht een bescheiden begin, maar ook elders zijn er ook vergevorderde plannen voor getijdencentrales. Naast zonne- en windenergie biedt deze voor Nederland nieuwe oplossing dus een aanvullend alternatief op de productie van schone energie.
Schone energie
De centrale, die begin 2015 in het Marsdiep wordt geïnstalleerd, bestaat uit een drijvend platform waaronder en aantal turbines hangen. Het platform wekt stroom op doordat er water onderdoor stroomt. De stroom gaat via een kabel rechtstreeks naar Texel. Op piekmomenten leverde de constructie tijdens tests 200 kilowatt op, de stroombehoefte van ongeveer 50 huishoudens.
Het grote voordeel van getijden is dat ze dag en nacht doorgaan. En veelal stroomt het water in meerdere richtingen, waardoor er altijd beweging is en daardoor continu energie opgewekt kan worden. Wind heeft een wisselend patroon, net als de zon die ook met een andere continuïteit energie levert. De stroming van water levert een waardevolle aanvulling op de bestaande schone energie-opwekkers.
Bewezen energiebron
De getijdencentrale lijkt dan ook in opkomst. Bij het IJsselmeer werd zes jaar geleden als voorbeeld al een waterturbine in de Afsluitdijk geplaatst en volgend jaar wordt er een grote centrale gebouwd in de Oosterscheldekering in Zeeland. Daarmee krijgt deze voor Nederland nieuwe energievorm voorzichtig voet aan de grond.
In Nederland is getijdenenergie nu nog niet zo heel groot, maar in afgelegen streken in ontwikkelingslanden is deze vorm van energie al een gebruikelijke oplossing. Zo staan er verschillende centrales in Afrika en levert Nederland grote turbines aan Nepal. Een bewezen, succesvolle manier van energie opwekken dus, die nu ook in ons land meer en meer wordt toegepast.