Elektrisch koken enorm populair bij Nederlandse huishoudens
Nederlandse huishoudens kiezen massaal voor elektrisch koken. Afgelopen jaar koos bijna 75 procent van de consumenten, die een nieuwe kookplaat aanschaften, voor een elektrische kookplaat. Zo blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.
Ieder jaar komt stichting Natuur & Milieu met de Gasmonitor. Ook dit jaar bevat het onderzoek een overzicht van de verkoopcijfers van warmte-apparaten. Hierin is een enorme toename in de aanschaf van elektrische kookplaten zichtbaar. Ongeveer driekwart van de kopers gaat voor een elektrische variant, terwijl een kwart nog altijd kiest voor een gaskookplaat.
Massaal van het gas af
Hr-ketels, pelletkachels, warmtepompen, inbouwkookplaten met de Gasmonitor brengt Natuur & Milieu de aanschaf van diverse warmte-installaties in kaart. Daarbij wordt gekeken naar de verkoopcijfers van de afgelopen zes jaar. Ook het aantal aanvragen voor subsidies, zoals ISDE, wordt meegenomen.
En wat blijkt: we gaan zéker wat koken betreft massaal van het gas af. Sinds 2016 blijven de verkoopcijfers van elektrische kookplaten stijgen. In 2017 ging het om 58 procent van de kopers, in 2018 zo’n 75 procent, oftewel drie op de vier kopers koos voor elektrisch koken. Daaronder vallen de keramische kookplaat, halogeen en inductie. De laatste, inductie, is het populairst én het meest zuinig in energieverbruik. Gebruik je ook nog eens groene stroom dan is koken op een inductieplaat zelfs CO2-vrij. Een zeer duurzame keuze dus.
Groei duurzame warmte-installaties
Van alle verwarmingsinstallaties maakte de warmtepomp de grootste groei door. Van deze duurzame warmte-opwekker werden er in 2018 zo’n 108.000 verkocht. Dat is 27 procent meer dan in het jaar daarvoor. Echter, de gasgestookte hr-ketel blijkt nog altijd de populairste warmte-installatie. Hiervan werden er in 2018 ongeveer 430.000 verkocht. Deze ketels komen vooral terecht in bestaande woningen waar de ketel aan vervanging toe is. In de eerste helft van 2019 werd overigens bijna 70 procent van de nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder gasaansluiting. Hier werden dus duurzame warmte-installaties geplaatst.
“Elektrisch koken wint het inmiddels van koken op gas, dat is een positieve ontwikkeling”, vertelt Rob van Tilburg, directeur Programma’s Natuur & Milieu. “Nu is het de beurt aan duurzame verwarming om een inhaalslag te maken. Daarin hebben gemeenten ook een grote rol. Zij moeten met duidelijkheid komen over verduurzamingsplannen voor wijken én over financiële steun voor de aanschaf van duurzame apparaten en installaties. Daarmee wordt verduurzamen haalbaarder voor een veel grotere groep.”