Energiegedrag huishoudens onderzocht door Universiteit Groningen
Inzicht in energiegebruik en -verbruik helpt ons allen om betere, duurzamere keuzes te maken. Daarom onderzoekt Rijksuniversiteit Groningen (RUG) het energiegedrag van Nederlandse huishoudens. De informatie uit Energysense, zoals het onderzoek heet, zal ons helpen bij de energietransitie, aldus de RUG.
Wanneer gebruiken we stroom? Waarom kiezen we voor gas of een andere energiebron? Hoe en waarvoor gebruiken we energie? Het zijn slechts enkele vragen waarop Energysense antwoord moet geven. He onderzoek onder uiteindelijk 10.000 huishoudens moet belangrijke informatie opleveren om samen duurzamer te worden en de energietransitie mogelijk te maken.
Inzicht in energieverbruik
De onderzoekers van de RUG halen de benodigde informatie op verschillende manieren. Vooral vragenlijsten en slimme meters zullen waardevolle antwoorden opleveren. De informatie is interessant voor energieleveranciers en overheid, maar zal de deelnemers aan Energysense ook veel vertellen over hun eigen energiegebruik en -verbruik. Het biedt dus direct inzicht in mogelijkheden om bewuste keuzes te maken én te besparen.
Slimme meters
Er wordt voor het onderzoek dus veel gebruik gemaak van slimme meters. Dat is voor de onderzoekers vooral een makkelijke en nauwkeurige manier om cijfers en andere informatie te verzamelen. Volgens Anne Beaulieu van Energysense kan overigens iedereen aan het onderzoek deelnemen: “Ook als je nog geen slimme meter hebt, kun je gewoon meedoen. De gegevens kun je dan online invoeren, heel eenvoudige via een formulier of vragenlijst. Daarbij houden we uiteraard rekening met privacy.”
Volgens Beaulieu wordt er op dit moment een grote operatie uitgerold om alle netaansluitingen te voorzien van een slimme meter. “De oude analoge gas- en elektriciteitsmeter wordt vervangen door de digitale, slimme versie. Lokale netbeheerders zorgen elke in hun eigen regio voor de vervanging. Doel is om in 2020 heel Nederland te hebben voorzien van een slimme meter.”
Energieproducten op maat
De uitkomsten van het onderzoek bieden naast waardevolle inzichten ook nieuwe mogelijkheden voor bedrijven. Met de informatie kunnen zij nieuwe producten en diensten ontwikkelen. Innovaties dus, waar vooral ook de consument voordeel van zal hebben. Denk bijvoorbeeld aan maatwerk energieproducten die volledig aansluiten op persoonlijke energiebehoeften.
Energysense is opgezet voor de duur van 10 jaar. In die tijd zullen in totaal 10.000 huishoudens een bijdrage leveren aan het wetenschappelijke onderzoek. Door de omvang ervan is er internationale aandacht van bedrijven en collega-wetenschappers.
Meedoen aan Energysense? Aanmelden kan op www.energysense.nu