9,1
2144 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2144 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Waarom je een energielabel nodig hebt bij het verkopen van je huis

Wanneer je besluit je woning te verkopen, komt er veel op je af. Een van de dingen die je zeker niet mag vergeten, is het energielabel van je woning. Dit artikel is bedoeld om je te helpen begrijpen wat een energielabel is, hoe je er een kunt aanvragen als je er nog geen hebt, en waarom het zo belangrijk is bij de verkoop van je huis.

Wat is een Energielabel?

Een energielabel geeft informatie over hoe energiezuinig een huis is. Het beoordeelt elementen als isolatie (van dak, muren, vloer en ramen) en de aanwezigheid van duurzame systemen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig).

Het Belang van een Energielabel

Sinds 2015 is het verplicht om bij de verkoop, verhuur of oplevering van je woning een definitief energielabel te overhandigen. Deze verplichting is er om de duurzaamheid te bevorderen en energiebesparing te stimuleren.
Het energielabel is niet alleen belangrijk omdat het verplicht is, maar ook omdat het de verkoopwaarde van je woning kan beïnvloeden.

Een huis met een groen energielabel (A of B) kan meer waard zijn en makkelijker verkopen dan een huis met een rood label (E, F of G). Dit komt omdat een energiezuinig huis lagere energiekosten heeft, wat een aantrekkelijk voordeel is voor potentiële kopers.

Hoe een Energielabel opvragen

Als je niet weet welk energielabel je hebt, kun je je energielabel opvragen via de website van Mijn Overheid en energielabel.nl
Om het energielabel van je woning te vinden, kun je naar de mijn.overheid.nl website gaan. Het is noodzakelijk om in te loggen met je DigiD.

De website biedt informatie aan die relevant is voor jouw persoonlijke situatie, inclusief jouw woning en het daarbij horende energielabel. Het energielabel kan je vinden onder het deel 'Wonen', waar je naar de Kadastrale Gegevens kunt gaan. Het daar vermelde label is het meest recent geregistreerde label.

Het is belangrijk om te weten dat het energielabel tien jaar geldig is. Als je energiebesparende maatregelen hebt getroffen na de afgifte van je energielabel, kun je een nieuw energielabel aanvragen om deze verbeteringen mee te nemen.

Conclusie

Het verkopen van je huis is een grote stap, en het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Het hebben van een energielabel is niet alleen een wettelijke verplichting, maar het kan ook helpen om je huis sneller te verkopen en mogelijk zelfs de verkoopprijs te verhogen. Als je nog geen energielabel hebt, zorg er dan voor dat je er een aanvraagt voordat je je huis op de markt brengt.

Met een energielabel geef je potentiële kopers een duidelijk beeld van de energiezuinigheid van de woning die ze overwegen te kopen.
Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar kunnen dus ook de waarde van je woning verhogen.

 

Bespaar
ca €650 per jaar