Energieprijzen per 1 juli lager: variabel energiecontract wordt goedkoper
De energieprijzen voor gas en elektriciteit gaan per 1 juli aanzienlijk omlaag. De Zeeuwse energiemaatschappij Delta kondigde afgelopen week als eerste aan haar energietarieven fors te verlagen. Met grote zekerheid wordt verwacht dat de andere energieleveranciers het voorbeeld zullen volgen.
Per 1 juli berekenen energieleveranciers, zoals ieder jaar, nieuwe prijzen voor gas en licht. Het Zeeuwse Delta komt als eerste met haar aankondiging. Volgens eigen zeggen komen de nieuwe energieprijzen op het laagste niveau in twaalf jaar. Voor huishoudens met een variabel energiecontract - met een verbruik van 3.500 kWh en 1.800 kubieke meter gas - kan de energienota straks zo’n 145 euro lager uitvallen.
Lagere energieprijzen
Delta voert de verlagingen door omdat de energieprijzen op de groothandelsmarkt lijk dalen. Juist op het moment dat de energieleverancier energie inkocht voor de komende periode lagen de prijzen historisch laag. Ook de andere energieleveranciers hebben energie zeer gunstig kunnen inkopen. En daar profiteren de Nederlandse consument van.
Afgelopen jaar daalden de energieprijzen ook al, echter niet zo fors als deze keer. De prijzen voor gas gaan gemiddeld 10 tot 12 procent omlaag en de prijzen voor elektriciteit dalen met 9 tot 11 procent. Energieleveranciers als Essent, Nuon, Delta en Eneco zullen de daling vermoedelijk deze week aankondigen.
Variabele energietarieven
Voor meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens zal de energienota per 1 juli dalen. Gemiddeld zal dit zo’n 6 euro per maand zijn, wat neerkomt op een voordeel van ongeveer 75 euro op jaarbasis. Vooral de huishoudens met een variabel contract zullen profiteren van de halfjaarlijkse prijswijziging, die deze keer dus een forse verlaging betekent. Zo’n 60 procent van de huishoudens heeft een variabel contract.
Stroom en gas vergelijken
Met de aangekondigde prijsdaling zullen de tarieven van variabele contracten gelijk komen te staan met de tarieven van contracten die voor één of drie jaar vaststaan. Dalen de stroom- en gasprijzen nog verder dan kan een variabel contract maar zo goedkoper worden dan een vast contract. Alle reden dus om de komende tijd energieleveranciers en hun prijzen te vergelijken.
Overstappen alsnog goedkoper
De daling van de energietarieven zal een fikse besparing opleveren voor veel huishoudens. Toch is het altijd nog goedkoper om op tijd over te stappen op een nieuw energiecontract met een actietarief. Daarmee bespaart u honderden euro's meer dan als u in uw variabele contract blijft 'hangen' en slechts 145 euro bespaart. Een groot verschil dus. We leggen u uit wat u het beste kan doen omstreeks de daling van energieprijzen per 1 juli.
Bron:nu.nl, RTL Nieuws