9,1
2144 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2144 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energierekening flink gestegen in paar maanden tijd

De energierekening is in de afgelopen maanden flink gestegen. En sluit je nu een energiecontract af, dan ben je ook duurder uit dan een half jaar geleden. Een van de oorzaken is de gasprijs, die is flink gestegen. En dat blijft-ie ook nog even doen, zo is de voorspelling.

Een nieuw energiecontract afsluiten? Dit is dé tijd, want de gasprijzen zijn aan het stijgen en lijken ook de komende tijd verder op te lopen. In de afgelopen maanden werd gas 19 procent duurder. Ook stroom steeg in prijs, met maar liefst 22 procent. De aanhoudende tariefstijgingen luiden het einde in van de periode waarin gas en stroom, vanwege de coronacrisis, goedkoop waren. 

Hogere tarieven, koude maanden

Sluit je als gemiddeld huishouden nu een nieuw energiecontract af, dan ben je op jaarbasis zo’n 125 euro meer kwijt dan een maand of vier geleden. Heb je een variabel contact dan ga je het verschil merken op 1 juli – dat is de datum waarop energieleveranciers de tarieven aanpassen, zoals ze dat elk jaar doen.

De energierekening is een serieuze kostenpost voor huishoudens. Volgens het CBS, die begin dit jaar een berekening maakte, is een huishouden ruim 1.500 euro per jaar kwijt aan de energierekening. Met de afgelopen koude maanden hadden we massaal de verwarming langer en hoger aanstaan. Naast de stijgende energieprijzen heeft ook dat effect op de energierekening. 

Oorzaak stijgende energieprijzen

Hoe het kan dat de energieprijzen zo stijgen? Volgens energiebedrijf Vattenfall zit hem dat vooral in het koude weer dat we de afgelopen maanden hadden in Europa. Veel gasvoorraden zijn momenteel vrijwel leeg waardoor er weinig gas beschikbaar is. Ook is er een beperkte toevoer van LNG (Liquefied/liquid natural gas, oftewel vloeibaar gas) naar Europa.

Ook de olieproductie draagt bij aan de stijgende prijzen. Vanwege de coronacrisis werd de olieproductie teruggeschroefd. Nu de lockdown en de maatregelen worden versoepeld, komt alles weer meer in beweging, zo ook het mkb. De economie trekt weer aan en de vraag naar olie en gas neemt toe. Dus moet ook de olieproductie weer worden verhoogd. Alles bij elkaar levert dat hogere energieprijzen op.

Bespaar
ca €650 per jaar