Energierekening gemiddeld bijna 200 euro hoger in 2018
De energierekening gaat het komende jaar wederom omhoog. In november plaatsen wij al een bericht over de hogere kosten voor energietransport, nu blijken de totale kosten van de energierekening nog verder te stijgen. Tot gemiddeld 190 euro.
Consumenten moeten in 2018 wederom rekening houden met een aanzienlijke stijging van de energiekosten. Uit recent onderzoek blijkt dat, naast de eerdere stijging van de netbeheerkosten, vooral hogere overheidsheffingen en belastingen de rekening fors duurder maken.
Stijging van vrijwel elke kostenpost
De rekening valt komend jaar hoger uit door een opeenstapeling van prijsstijgingen. Hogere overheidsheffingen voor de opslag van duurzame energie (ODE) en de energiebelasting zijn debet aan het grootste deel van de totale verhoging. Ook stijgen de vaste leveringskosten en de netbeheerkosten. Als laatste laten de energiemaatschappijen weten dat zij de kale tarieven voor stroom en gas omhoog laten gaan.
Verhoging energierekening: de prijsstijgingen op een rij
De totale rekening ziet er in 2018 dus echt anders uit. Gemiddeld gaan huishoudens 190 euro meer betalen over het gehele jaar. We zetten de verschillende prijsstijgingen en verhogingen per kostenpost voor je op een rij.
- 54 euro meer energiebelasting voor gas (30 euro lagere energiebelasting voor stroom);
- 45 euro meer voor Opslag Duurzame Energie (ODE);
- 62 euro verlaging van heffingskorting, dus een prijsstijging;
- 30 euro meer voor de tarieven van kale stroom en gas
- 13 euro hogere leveringskosten
- 13 tot 23,50 verhoging van de netbeheerkosten
Energievergelijken en overstappen: juist nu!
De Vereniging Eigen Huis (VEH) noemt de prijsstijgingen zorgwekkend. De belangenvereniging maakt zich grote zorgen over de verhogingen. Met name omdat de energiekosten voor een steeds grotere consumenten onbetaalbaar dreigen te worden. Bovendien is niet duidelijk of de consument iets terugkrijgt in de vorm van compensatie of duurzame stimuleringsmaatregelen.
De VEH verwacht dat het niet bij deze prijsstijgingen zal blijven. Zo voorspellen zijn dat een gemiddeld gezin dat in dit jaar 570 euro aan energiebelastingen betaalt, in 2019 vermoedelijk zo’n 790 euro kwijt zal zijn aan deze belastingen.
Voor consumenten wordt het steeds belangrijker om zelf grip te houden op de energierekening. Door te vergelijken en over te stappen naar een voordeliger energieleverancier houd je de kosten zelf in de hand. Het kan zelfs oplopen tot een besparing van zo’n 350 euro op jaarbasis. Zeker met de huidige vooruitzichten en voorspellingen is vergelijken en overstappen dus een slim idee!