Energierekening hoger vanaf januari 2017
De energierekening gaat omhoog. Vanaf januari volgend jaar betalen huishoudens voor het eerst sinds jaren weer meer voor hun energie. De verhoging komt neer op gemiddeld 20 euro op jaarbasis. Dit is voor gas en stroom samen.
Energietarieven vallen vanaf januari hoger uit. Zo blijkt uit recent onderzoek onder inkopers en energieleveranciers, waaronder Nuon, Essent en Eneco. Dat is een trendbreuk, want sinds 2014 bleven de energielasten voor Nederlandse huishoudens aanhoudend en vooral ook aanzienlijk dalen.
Variabele energietarieven
Variabele energietarieven zaten al enige jaren in een neerwaartse spiraal. Consumenten profiteerden hiervan, vooral omdat zij in veel gevallen standaardcontracten hebben met deze variabele tarieven. Dat is vanaf januari dus over, zo blijkt uit het onderzoek.
Door de stijgende inkoopprijzen voor gas gaan de variabele tarieven voor consumenten nu weer wat omhoog, aldus een verklaring van energieleverancier Delta die als eerste de nieuwe tarieven bekend maakte voor komend jaar.
Wijziging energietarieven
Ieder jaar wijzigen de energietarieven tweemaal: in januari en in juli. Sinds begin 2014 gingen huishoudens er gemiddeld zo’n 200 euro op vooruit. Verwacht wordt dus dat vanaf januari de tarieven voor zowel gas als stroom elk met 10 euro zullen stijgen. De energierekening zal hierdoor (op jaarbasis) in totaal 20 euro hoger uitvallen.
1-jarig contract, vaste energietarieven
Overstappen naar een andere energieleverancier gaat komend jaar nog meer lonen. Als consument ben je vaak het voordeligst uit met een 1-jarig energiecontract met vaste tarieven. Voor komend jaar geldt dat zéker. Door over te stappen kunnen huishoudens nóg meer besparen nu de variabele energietarieven stijgen. Onze tip: vergelijk energieleveranciers en -contracten en bespaar óók in 2017 op de energierekening.