Invoering wintertijd heeft effect op electriciteitsverbruik
Afgelopen weekend sliepen we allemaal een uurtje extra omdat de wintertijd werd ingevoerd. Na ingang van de wintertijd ligt het totale elektriciteitsverbruik van Nederlandse huishoudens gemiddeld 2,6 procent hoger.
Invoering van de wintertijd heeft invloed op momenten waarop energie wordt verbruikt gedurende de dag. Huishoudens verbruiken na ingang van de wintertijd tussen 17.00 en 19.00 uur gemiddeld bijna 13 procent meer energie dan in de zomertijd. Toename van het verbruik wordt deels (bijna 7 procent) veroorzaakt door het terugdraaien van de klok en deels doordat de dagen korter worden (bijna 6 procent). De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. De zomertijd werd in 1977 ingesteld om langer gebruik te kunnen maken van het daglicht en energie te besparen.
Tips om de kosten laag te houden
Om de gaskosten laag te houden in de komende koude weken raadt Energievergelijker.nl aan om de gordijnen 's avonds dicht te doen: dit scheelt warmteverlies. Ook het goed afdichten van tochtkieren kan de energierekening drukken. Ondanks het feit dat het aantrekkelijk lijkt om alle ramen en deuren dicht te houden, is het goed om de woningen te ventileren waardoor de lucht in minder vochtig is. Hierdoor kost het warmhouden van uw woning minder energie.