9,1
2144 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2144 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Gasprijs stijgt boven 1 euro per kubieke meter

De gasprijs heeft een nieuwe recordhoogte bereikt: de prijs voor een kubieke meter gas is voor consumenten door de grens van 1 euro geschoten. Nog nooit was de gasprijs zo hoog. Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt met deze prijzen per jaar zo’n 1.500 euro aan stookkosten.

Het is even schrikken, die nieuwe gasprijs. De magische grens van 1 euro is overschreden. Of zoals je het ook kunt noemt: door het dak geschoten. De hoge gasprijs komt niet uit het niets; er is een reden voor de prijsstijging. Bij energieleveranciers leeft de zorg of de gasvoorraden voor de winter aangevuld kunnen zijn.

Minder gas voorradig, dus hogere prijzen 

De gasbergingen zijn door de relatief koude winter en lente ook relatief leeg. Normaal zijn de bergingen (voorraden) op dit moment van het jaar voor ongeveer 80 procent gevuld, nu is nog maar voor de helft. Een tekort van 30 procent dus. En zoals het met schaarste werkt: dan stijgen de prijzen.

Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen en vooraanstaand expert op het gebied van energievoorziening, ziet waar de oorzaak zit: “Een belangrijke reden zit hem natuurlijk in de teruggeschroefde gaswinning in Groningen. Hier wordt nu flink minder gas opgepompt, nog maar 10 procent van wat er eerder uit de bodem werd gehaald. Daarnaast wordt er ook een stuk minder geleverd vanuit het buitenland. Alles bij elkaar levert dat dus schaarste én hogere prijzen op. Die prijsverhoging is overigens in heel Europa aan de hand.” 

Nederlandse energieleveranciers ongerust

Niet alleen uit Groningen komt minder gas, maar dus ook andere gebieden ver over grens is de toevoer een stuk minder. Dat heeft verschillende redenen. Zo heeft Rusland politieke drijfveren om andere routes voor gaspijpleidingen te regelen. Ook varen schepen met gas vanuit het Midden-Oosten en de Verenigde Staten nu liever naar Azië omdat daar de vraag én de prijzen stijgen.

Alles bij elkaar zorgt voor ongeruste energieleveranciers in Nederland. Ze vragen zich af of ze wel genoeg gas hebben voor de Nederlandse energieconsumenten. Daarom kopen ze nu grote hoeveelheden in in onder meer Noorwegen.

Gevolgen voor nieuwe energiecontracten

De energieconsument merkt nu al de gevolgen van de ‘gaskrapte’. Vooral als je toe bent aan het afsluiten van een nieuw energiecontract ga je het merken. Het is goed en verstandig om je energiecontract goed in de gaten te houden. En meer nog: om bijtijds op zoek te gaan naar een voordeliger energiecontract. Onze tip: vergelijk energieleveranciers en stap over.

Bespaar
ca €650 per jaar