Goedgekeurd door Europa: Nederland mag doorgaan met energielabel
De Europese Commisie heeft goedkeuring gegeven aan het Nederlandse energielabel. De commissie onderzocht of het label voldoet aan de Europese regels. En dat blijkt het geval, zo werd gisteren bekendgemaakt. Dit betekent dat een eventuele boete van 90 miljoen euro van de baan is.
Het verplichte energielabel voor huiseigenaren blijft daarmee zoals het nu is: een Nederlands label dat wordt toegekend aan woningen en globaal aangeeft hoe zuinig een huis is. Het label voldoet volgens de Europese Commisie aan de gestelde eisen. Daarom heeft zij de onderzoeksprocedure stopgezet en is er geen sprake meer van een boete van 90 miljoen euro.
Helder energielabel
Dat is een opluchting voor onder meer minister Blok van Wonen. Zij rekende er echter al op dat de EU Commissie het Nederlandse label zou goedkeuren. "Ons eigen energielabel is gewoon goed. Het is betaalbaar, eenvoudig en vertelt precies wat het moet vertellen. De consument krijgt helder inzicht in het energieverbruik van een huis. En daar gaat het uiteindelijk om."
Inzicht en besparen
Sinds begin 2015 is het energielabel verplicht voor huiseigenaren die hun woning willen verkopen of verhuren. In het eerste kwartaal van afgelopen jaar werden de voorlopige labels verstrekt aan alle huiseigenaren in Nederland. Daarmee hebben zij inzicht in hoe zuinig de woning is. Ook wordt duidelijk welke maatregelen men kan treffen om de woning energiezuiniger te maken en daarmee te besparen op energieverbruik en - kosten.
Het is overigens wel verstandig om het voorlopige label om te zetten naar een definitief energielabel. Wanneer je als huiseigenaar het definitieve label niet kan overleggen bij verkoop of verhuur dan ligt een boete van 405 euro op de loer. Voor inmiddels zo’n 80 procent van de huiseigenaren was dat voldoende reden om het energielabel in orde te maken. Slim, aangezien het definitief maken slechts enkele tientjes kost.
Bron: Milieuloket