‘Goedkoop energietarief pakt duurder uit dan verwacht’
Energiebedrijven werven graag nieuw klanten door lage energietarieven aan te prijzen. Wat op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt, blijkt anders uit te pakken. Met de hoge vastrechtkosten verdienen de leveranciers de lage instaptarieven ‘dubbel en dwars terug’.
Dat stelt de Consumentenbond in de ledengids van september 2014. Overstappen naar een nieuwe energieleverancier zou daarmee niet lonend zijn, omdat deze in de meeste gevallen hogere vastrechtkosten rekent dan de oude. Vastrechtkosten zijn vaste jaarlijkse lasten die iedere energieverbruiker betaalt. Daarbij maakt de hoogte van de afname van stroom en gas geen verschil.
Hoge vastrechtkosten
Consumenten blijken echter vooral te letten op het variabele tarief, de prijs per kubieke meter gas of kilowattuur. En dat is waar we ons massaal vergissen. Uit onderzoek van verschillende consumentenorganisaties blijkt namelijk dat leveranciers met relatief lage tarieven voor stroom en gas veelal aanzienlijk hoge vastrechtkosten in rekening brengen.
En dat zorgt voor onaangename verrassingen wanneer de jaarrekening op de deurmat valt. Zo kunnen de bedragen behoorlijk oplopen. Zo rekent de Nederlandse Energiemaatschappij (NLE) lage variabele tarieven, maar de hoogste vastrechtkosten voor een eenjarig contract voor stroom en gas, namelijk 168 euro. Bij Greenchoice is het het goedkoopst met 49 euro.
Zeker voordeel met energievergelijker.nl
Overigens geldt ook hier weer dat persoonlijke omstandigheden bepalen welke leverancier het voordeligst is. Grote gezinnen hebben doorgaans meer voordeel bij lagere energieprijzen en een hoger tarief aan vaste kosten. Kleine verbruikers hebben juist meer aan lage vaste lasten.
Vergelijken loont dus wel degelijk. En doe je dat via energievergelijker.nl, dan weet je zeker dat je ook werkelijk de voordeligste leverancier te pakken hebt. Energievergelijker.nl neemt namelijk álle kosten mee in de berekening, dus óók de vastrechtkosten. En dat betekent dus écht voordeel.