Groene energie in Nederland: hoeveel wordt er opgewekt?
We kiezen steeds vaker voor duurzamer en bewuster. Omdat we dat willen én omdat we dat moeten. Want het milieu en het Klimaatakkoord vragen het van ons. Een duurzame keuze die we ook steed meer maken, is die voor groene energie. Er wordt in Nederland dan ook meer en meer groene energie opgewekt. Maar hoeveel eigenlijk?
Groene energie is hot. Zonnepanelen zijn populairder dan ooit, woningen worden al vaker gasvrij gebouwd, we isoleren onze huizen én we kiezen in groten getale voor energie uit duurzame bronnen. Maar hoe zit het precies met de groene energievoorziening in ons land? Hoeveel gebruiken we inmiddels? En waar komt onze duurzame energie vandaan?
Groene energie, Nederlandse bronnen
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam anderhalf jaar geleden 5,9 procent van het totale energieverbruik in Nederland uit duurzame bronnen. We hebben het dan over elektriciteit, warmte en vervoer. Dit lijkt in eerste instantie misschien wat weinig, toch is het een mooi cijfer, zéker gezien de verwachte forse stijging in de komende jaren.
Die verwachting zijn gebaseerd op heel concrete overheidsplannen. Naast subsidies om bijvoorbeeld eigen woningen te verduurzamen, zal er de komende jaren ook geïnvesteerd worden in windparken. De aanleg en uitbreiding van windparken in de Noordzee is al gepland en wordt zelfs al uitgevoerd. De windmolens in de nieuwe windparken kunnen straks miljoenen Nederlandse huishoudens voorzien van groene energie.
Groene energieleverancier?
Op dit moment is een aanzienlijk deel van de Nederlandse huishoudens al aangesloten op groene elektriciteit: zo’n 40 procent van alle huishoudens. Slechts 12 procent van deze energie blijkt van eigen bodem te komen, aldus cijfers van CertiQ, certificeerder van energie uit duurzame bronnen. Veruit het grootste deel (ongeveer 80 procent) van de groene energie die wij gebruiken, komt uit het buitenland.
Uiteraard, groene energie is groene energie. En dat we samen groene energie inkopen en gebruiken is heel goed. Het zou nóg beter zijn wanneer we onze duurzame energie ook daadwerkelijk uit Nederland zouden halen.
Wil je weten hoe het bij jouw energieleverancier zit of ben je op zoek naar energieleverancier die ‘Hollands groen’ levert? Vergelijk hier dan groene energieleveranciers. In een paar klikken zie je wie groene energie aanbiedt én of het duurzaam opgewekt is uit Nederlandse bronnen.