Groene stroom nam 15 procent toe in 2016, vooral door windmolens
Groene stroom groeit. In 2016 werd er 15 procent meer duurzame stroom geproduceerd dan in het jaar daarvoor. De groei is vooral te danken aan het in gebruik nemen van het grote aantal nieuwe windmolens. Dat meldt het CBS vandaag.
Bijna 13 procent van de totale verbruikshoeveelheid stroom werd in 2016 duurzaam opgewekt. In 2015 was dit nog 11 procent. We kunnen dus stellen dat onze elektriciteitsproductie groener werd in het afgelopen jaar. Volgens het CBS groeit het aandeel hernieuwbare elektriciteit vooral door de aanwas van windmolens.
Windmolens belangrijkste bron
Van alle groen opgewekte elektriciteit in Nederland komt ruim de helft van windmolens. Wat neerkomt op 15 miljard kilowattuur (kWh), zo’n 2 miljard kWh meer dan in 2015. Een derde deel van de totale hoeveelheid groene stroom komt van biomassa en een tiende deel komt van zonnepanelen en waterkracht.
De groei van de hernieuwbare elektriciteitsproductie in 2016 is voor 70 procent te danken aan de toegenomen capaciteit van windmolens. Vooral het gloednieuwe windmolenpark op zee bij Schiermonnikoog droeg een steentje bij. Met een capaciteit van 600 megawatt is het park een belangrijke bron van groene energie.
Groene stroom in Europa
In Nederland doen we het dus best goed op het gebied van duurzame energieproductie. Bijna 3 procent van de Europese windenergie komt uit ons land. De bijdrage van Duitsland aan de productie van stroom uit windenergie is vele malen groter. Het land is goed voor ongeveer een derde van de totale Europese groene stroomproductie.