9,1
2144 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2144 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Helpt de zomertijd energie te besparen?

Voor velen zal het wennen zijn: de zomertijd is weer ingegaan. In 1916 werden zomer- en wintertijd voor het eerst ingevoerd. Met de gedachte 'als het langer licht is, doen we de lichten later aan en verbruiken we dus minder energie'. Maar klopt dat eigenlijk wel? 

Reactie op oliecrisis

Zomer- en wintertijd werden voor het eerst ingevoerd in 1916. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog gold lange tijd alleen de standaardtijd. In 1977 werd het onderscheid weer ingevoerd. De herinvoering in de jaren '70 was een reactie op de oliecrisis om energie te besparen. Critici zeggen dat het effect niet aantoonbaar is of zo klein dat het de verstoring van het ritme niet waard is. 

Energie besparen door de zomertijd? 

Er is tot op heden nauwelijks bewijs dat met de invoering van de zomertijd daadwerkelijk energie bespaard wordt. Critici beweren zelfs dat de zomertijd geen energie zou besparen maar juist extra zou kosten. Waar we het licht in de avond langer uitlaten doen we het in de ochtend eerder aan. Dit geldt ook voor de verwarming. Maar ook door het gebruik van allerlei moderne elektrische apparatuur zoals wasdrogers, computers en airco's is het energieverbruik per huishouden sowieso al gestegen. 

Snel besparen op uw energierekening

De zomertijd zal dus waarschijnlijk niet veel energiebesparing opleveren. Wij helpen u graag dit wel te doen. Als onafhankelijke energieadviseur zet Energievergelijker.nl de meest aantrekkelijke deals met betrekking tot energie voor u op een rijtje, om zo uw energiekosten laag te houden en het milieu te sparen.

 

Bespaar
ca €650 per jaar