Het energielabel is onderweg naar 5 miljoen huiseigenaren
Deze week ontvangen de eerste van meer dan 5 miljoen particuliere huiseigenaren het nieuwe energielabel. Het label werd afgelopen jaar al aangekondigd door de overheid en geeft een indicatie van de energiezuinigheid van de woning. Saillant detail: wie het label niet kan overleggen bij verkoop of verhuur van de woning mag rekenen op een boete.
Op 1 januari is de nieuwe wetgeving rondom het energielabel ingegaan. In de eerste twee maanden van 2015 krijgen dan ook zo’n 5 miljoen huiseigenaren een voorlopig (en gratis) energielabel voor hun woning toegestuurd. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig).
Energiezuinige woning
Het voorlopige label vertelt hoe zuinig (of juist onzuinig) een woning is in het verbruik van warmte, elektriciteit en gas. Daarnaast maakt het inzichtelijk wat de verbeterpunten zijn en wat er gedaan kan worden om energie te besparen. Te denken valt aan o.a. een meer zuinige cv-ketel, dubbel glas of bijvoorbeeld isolatie.
De voorlopige indicatie is gebaseerd op openbare gegevens uit het Kadaster en op bekende gegevens van vergelijkbare woningen. De woningeigenaar kan de gegevens zelf aanpassen via een specifieke website en zo een passend, definitief label ontvangen. Om meerdere redenen verstandig om te doen, want het kan zo maar zijn dat besparende maatregelen - zoals eerder genoemd - wél zijn genomen, maar niet bekend zijn. En dus ook niet zijn meegenomen in de indicatie van de woning.
Definitief energielabel: aanvragen!
Een ander argument om het energielabel definitief te maken is de dreiging van een boete. Wanneer een huis wordt verkocht of verhuurd is de eigenaar verplicht het label te overleggen. Is er bij de verkoop of verhuur geen geldig energielabel dan kan de boete oplopen tot maximaal 405 euro. Dat meldt het ministerie van Wonen en Rijksdienst.
Het definitieve label is niet gratis. Het zal enkele tientjes gaan kosten. Wat nog altijd een stuk lager is dan de het bedrag dat tot eind 2014 moest worden neergelegd. De kosten waren destijds zo hoog doordat een onafhankelijke deskundige moest langskomen om het juiste label vast te stellen.
Besparen op energiekosten
Doel van de nieuwe wet is overigens om het energielabel makkelijker en goedkoper te maken voor huiseigenaren. Daarnaast wijst het de consument bovendien op het belang van zuinig omgaan met energie én op de mogelijkheden om te besparen op energiekosten. Dat laatste is natuurlijk ook mogelijk door eens goed te bekijken of je huidige energieleverancier nog wel past bij je huidige energiebehoefte.
Bron: de Volkskrant.nl