Hogere energiekosten ondanks het prijsplafond?
Het prijsplafond voor energietarieven pakt niet in alle gevallen gunstig uit. De tarieven voor stroom en gas voor verbruik onder het prijsplafond zijn vastgesteld, maar de BTW is sinds januari weer verhoogd naar 21%. Naast BTW wordt er ook een aparte energiebelasting geheven op energie. De korting op deze belasting is weer verlaagd (dus per saldo betaal je weer meer energiebelasting). De kosten van netbeheerders zijn gestegen en deze kosten worden doorberekend in het voorschotbedrag dat maandelijks door je energieleverancier in rekening wordt gebracht.
Het prijsplafond zou eenvoudig zijn. Boven een bepaald verbruik betaal je de marktprijs en daaronder een vast energietarief. Het verbruik was hierbij vastgesteld op 1200m3 gas en 2900 KWh stroom per jaar tegen een tarief van € 1,45 per m3 en €0,40 per KWh. Het kabinet heeft echter besloten om een dagelijks plafond in te stellen op basis van historisch verbruik. In de winter is dit dagelijks plafond hoger ingesteld dan in de zomer, wanneer we minder energie verbruiken. Bij de eindafrekening wordt de balans opgemaakt op basis van je verbruik onder en boven het plafond. De datum van de eindafrekening is afhankelijk van wanneer je je energiecontract hebt afgesloten. Het prijsplafond in de wintermaanden is vastgesteld op 409 m3 gas. Als je meer hebt verbruikt dan 409 m3 gas, bijvoorbeeld 750m3 gas, dan moet je het aantal m3 gebruikt gas boven het plafond afrekenen tegen de marktprijs. Je mag dit dus niet verrekenen met de komende zomermaanden, wanneer je veel minder gas verbruikt. Na je eindafrekening in 2023 blijft het plafond doorlopen, tot uiterlijk 31 december 2023. Dus ook al blijf je totale verbruik over het hele jaar onder de 1200 m3 gas, dan moet je alsnog meer betalen als je in de wintermaanden boven het dagelijkse plafond gas hebt verbruikt.
Wat betekent het prijsplafond voor warmtepompbezitters?
Ook bezitters van warmtepompen betalen veel meer voor verbruik van stroom. Als je een warmtepomp hebt aangeschaft, betaal je niets meer voor gas omdat je geen gas meer verbruikt. Het verbruik van stroom is dan wel sterk gestegen, omdat een warmtepomp veel stroom verbruikt. Dit zorgt ervoor dat je boven het prijsplafond van stroom uitkomt, en over dat deel dus de marktprijs betaalt.
Het deel prijsplafond dat betrekking heeft op gasverbruik komt dan te vervallen, en dat kan dus niet worden verrekend met het verbruik van stroom boven het proijsplafond.
Besparen op energieverbruik
Om de kosten te drukken kunt je het beste besparen op energieverbruik. Doe de thermostaat een graad lager, douche korter en haal opladers die niet gebruikt worden, uit het stopcontact. Ook betere isolatie en het vervangen van de ramen door kunststofkozijnen en hr+++-glas kan helpen om zo weinig mogelijk energie te verbruiken.
Overstappen van energieleverancier met prijsplafond
Een aantal energieleveranciers biedt momenteel voordelige energiecontracten met een variabel tarief. Wellicht is het interessant om over te stappen als je zelf een duur variabel contract hebt. Greenchoice heeft als enige leverancier een contract met vaste tarieven tot 1 juli 2023. Dit contract is echter duurder dan de huidige variabele contracten die aangeboden worden, maar biedt wel zekerheid omdat maandelijkse contracten tussentijds gewijzigd kunnen worden en het vaste contract staat vast tot 1 juli. Wat je zou kunnen doen is tijdelijk een variabel contract kiezen en wachten tot er weer meer en voordeliger vaste contracten worden geboden.
Geschreven door René