Hogere belasting op gas, maar extra teruggave energiebelasting
Vanaf 1 januari 2021 gaan we meer belasting betalen voor gas. Tegelijkertijd krijgen we meer energiebelasting terug. Wat dat onderaan de streep betekent op je energierekening? Wij gingen op onderzoek uit.
De belasting op gas gaat op 1 januari volgend jaar omhoog, met 3 cent. De belasting op stroom verandert vrijwel niet, daarvoor blijven we dus ongeveer hetzelfde betalen. Heb je als huishouden een gemiddeld energieverbruik? Dan betaal je komend jaar evenveel belasting als in 2020. Elk huishouden krijgt volgend jaar namelijk 31 euro extra energiebelasting terug.
Minder gas, minder CO2-uitstoot
Meer betalen en meer terugkrijgen. Wat heeft dat voor zin, zou je denken. De overheid heeft er echter goed over nagedacht. Zij wil namelijk dat huishoudens gaan besparen op hun gasverbruik - door minder gas te verbruiken en door bijvoorbeeld hun huizen te isoleren.
Het doel heeft alles te maken met o.a. het Klimaatakkoord. Minder aardgas verbruiken scheelt immers CO2-uitstoot en daarmee gaan we klimaatverandering tegen. Daarom is de overheid van plan om de belastingen op gas elk jaar wat verder te laten stijgen. Zo wordt gas duurder en kiezen we - hopelijk - eerder voor klimaatvriendelijke oplossingen. Zoals dus minder gas gebruiken.
Posten op je energierekening
Het is handig om te weten hoe de belasting op energie is opgebouwd. Die bestaat namelijk uit drie delen: de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de teruggave energiebelasting. Het tarief voor de energiebelasting en ODE stijgen van 49,7 cent/m3 in 2020 naar 52,5 cent/m3 in 2021. Een stijging van 2,8 cent. In 2019 betaalde je overigens 41,8 cent/m3, dat is ruim 10 cent lager dan wat je straks in 2021 betaalt.
Op je energierekening staan uiteraard meer posten, zoals je wellicht weleens hebt gezien. Je energieleverancier rekent een prijs voor stroom, gas of warmte. Voor gas betaal je op dit moment ongeveer 26 cent/m3, dat is inclusief btw.
Een rekensom: onderaan de streep
Wat betekenen die veranderingen nu straks in euro’s? Een rekensom: een huishouden met een gemiddeld energieverbruik betaalt volgend jaar zo’n 996 euro aan energiebelasting en ODE, dit is voor het gebruik van gas en stroom. De teruggave energiebelasting komt op 559 euro, dat is ruim de helft. In totaal betaalt een huishouden met gemiddeld energieverbruik 437 euro belasting in 2021.
Voor het gemiddeld energieverbruik in 2021 gaat het kabinet uit van een inschatting van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het werkelijke gemiddelde gas- en stroomverbruik kan pas na 2021 worden berekend. Dit kan dus iets hoger of iets lager zijn dan de inschatting van het PBL.