9,1
2144 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2144 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

'Ik kan niet overstappen want ik heb een contract'. En vier andere energiemisverstanden.

De hoge energieprijzen, het is het gesprek van de dag. Energie is sowieso een veelbesproken onderwerp. Daarmee ontstaan er ook veel misverstanden, over bijvoorbeeld energietarieven en contracten. Wij zetten een paar veelgehoorde misverstanden voor je op een rij. Wel zo verhelderend!

1. Overstappen? Dat kan ik niet, want ik zit vast aan een contact

Dat denken inderdaad veel mensen, maar niets is minder waar. Je kunt áltijd overstappen. Ongeveer 45 procent van de energieconsumenten heeft een variabel contract en kan dus op elk moment overstappen. Dat kan óók als je een vast contract hebt, maar dan moet je vaak wel een boete betalen. De hoogte van die boete vind je in de voorwaarden van je energieleverancier. 

2. Een variabel contact wordt continu gewijzigd

Nee, niet continu. In de regel worden de tarieven voor variabele contracten elk halfjaar aangepast, dus twee keer per jaar: op 1 januari en op 1 juli. Het is wél zo dat energieleveranciers dit vaker mogen doen als de omstandigheden uitzonderlijk zijn, zoals nu met de enorm hoge inkoopsprijzen voor gas. Ze bewegen dan gedwongen mee met de markt.

Nieuwe ontwikkelingen zijn er ook. Zo hebben er nu twee energieleveranciers aangekondigd dat zij vanaf 2022 flexibele variabele tarieven hanteren. Dat betekent dat ze de tarieven van klanten met een variabel contract maandelijks aanpassen. Dit hoeft ook nu niet per se ongunstig te zijn, want “de prijzen gaan richting het voorjaar echt wel weer omlaag. Dan kan het gunstig zijn om maandelijks gewijzigde tarieven te hebben, omdat je dan de actuele tarieven betaalt in plaats van de hoge tarieven uit januari”, aldus de Consumentenbond.

3. Als mijn jaarcontract afloopt, krijg ik meteen een nieuw jaarcontract

‘Na afloop van een jaarcontract moet je meteen weer een jaarcontract afsluiten’. Niet waar. Je energiecontract wordt na afloop automatisch omgezet in een variabel contract. Wil je dit niet, dan moet je zelf actie ondernemen en dit aangeven bij je energieleverancier.   

4. Torenhoge energieprijzen dus mijn energierekening wordt net zo hoog

Dat hoeft zéker niet zo te zijn. De energieprijzen die je in de media ziet, zijn dagkoersen. De ene dag zijn ze ineens hoger, de andere dag weer lager. Let niet te veel op al die prijzen, want je kunt ze niet een-op-een doorvertalen naar jouw energierekening.

Het hangt bovendien af van wat voor energiecontract je hebt. Heb je een vast contract met tarieven dat je voor de zomer van 2021 al hebt afgesloten, dan heb je nog lage tarieven en zit je helemaal goed. Loopt je contact op dit moment af, dan ga je wel wat merken. Het heeft dan zéker zin om energie te vergelijken en wellicht over te stappen. 

5. Je moet meteen een jaarcontract afsluiten

Nee, ook niet waar. Het is energieleveranciers verplicht om ook contracten tegen variabele tarieven aan te bieden. Dat zijn vaal niet de gunstigste tarieven, want leveranciers hebben liever niet dat je een zogeheten 'modelcontract' bij ze afsluit. Het is vaak voordeliger om dan bij je huidige leverancier te blijven.

Bespaar
ca €650 per jaar