9,1
2144 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2144 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Je cv-ketel omruilen voor een warmtepomp. Zo gedaan?

Nederland verduurzaamt. We maken - omdat we willen én moeten - steeds bewustere keuzes als het om energie gaat. Zo is ook de warmtepomp een duurzame keuze en optie. Maar kun je je huidige cv-ketel zomaar vervangen door een warmtepomp? Of is dat een grote klus? En mag je op financiële steun rekenen vanuit de overheid?

Met een warmtepomp bespaar je energie en kosten. Dat is tenminste het doel van het plaatsen van een warmtepomp. Wat veel consumenten niet weten, is dat een warmtepomp pas optimaal werkt in een woning die goed geïsoleerd is. Isoleren is sowieso altijd een goed idee, ook wanneer je nog een gasgestookte cv-ketel hebt.

Warmtepomp? Let hier op

Er zijn meer zaken waar je rekening mee moet houden voordat je kiest voor een warmtepomp. Goed om te weten is dat een warmtepomp warmte uit de omgeving haalt: uit de lucht, bodem of water. Dat biedt zowel mogelijkheden als beperkingen.

Diep onder grond is het eigenlijk altijd warm. Het hele jaar door kan een warmtepomp daar dus warmte uit ophalen. Boren in de aarde is echter een prijzige aangelegenheid en het kan niet overal. Dan is warmte uit lucht een prima alternatief. Ook daar zitten haken en ogen aan, want dat kan alleen als de temperatuur boven nul is. Is het te koud dan moet je bijverwarmen.

Ook hoe je met een warmtepomp omgaat, is even wennen. Zet je bij een cv-ketel ’s nachts de thermostaat een paar graden lager, bij een warmtepomp is dat niet zo handig. Door de lager temperatuur van het water duurt het lang voordat het huis weer is opgewarmd. En dat kost onnodig veel energie die je juist wilt besparen.

Eerst advies, dan overstappen

Je leest het, overstappen van een cv-ketel naar een warmtepomp vraagt enige aandacht en voorbereiding. Dat doe je dus niet zomaar. Check eerst goed of je huis klaar is voor de stap naar deze duurzame warmtebron. En wat er zoal nodig is om alles in jouw situatie perfect voor elkaar te hebben.

Ga je op onderzoek uit? Bekijk dan ook meteen de mogelijkheden in subsidies. De aanschaf en plaatsing van een warmtepomp is een flinke investering, duurder dan een cv-ketel. Echter, omdat de warmtepomp zoveel zuiniger is in verbruik verdien je die investering zeker terug.

Kiezen voor duurzaam is altijd goed en slim. Op den duur bespaar je zeker op energie én kosten. Ons advies: informeer jezelf goed én laat je goed informeren. Dan maak je de slimste en duurzaamste keuze.

Bespaar
ca €650 per jaar