Jouw energierekening in 2022: dit verandert er
De energieprijzen stegen naar ongekende hoogte in het najaar van 2021 – dat zal je niet zijn ontgaan. Voor veel huishoudens betekent dit een flink hogere energierekening. Gelukkig ziet de overheid ook dat er wat moet gebeuren om die extra kosten te compenseren. Maar hoe doen zij dat en werkt het?
De energieprijzen rijzen de pan uit, met alle gevolgen voor de energierekening. Het is even schrikken voor sommige huishoudens. De overheid komt ons tegemoet op verschillende manieren; vooral via belastingkortingen. Wij zetten de compensatieregelingen voor je op een rij.
Korting op energiebelasting, voor iedereen
Gebruik je energie dan betaal je energiebelasting. Dat doe je via je energierekening. De overheid wil ervoor zorgen dat stroom voor iedereen betaalbaar blijft, daarom geeft zij korting op het totaalbedrag aan energiebelasting. In 2022 verhogen zij de korting flink: je betaalt komend jaar 265 euro minder energiebelasting. Dit is naast de belastingkorting die iedereen doorgaans al krijgt.
Daarmee komt het totaal aan korting op energiebelasting op 824,77 euro. Dit bedrag is voor iedereen hetzelfde; dit staat los van hoeveel energie je verbruikt. Het bedrag wordt verrekend op de jaarlijkse eindafrekening van je energieverbruik.
Minder belasting op stroomverbruik
Ook de energiebelasting op elektriciteit gaat omlaag: de prijs daalt met 6,9 eurocent per kWh (incl. btw). Wat je in totaal gaat besparen, hangt af van hoeveel stroom je verbruikt. Een gemiddeld stroomverbruik komt op 2.384 kWh, hierbij betaal je ongeveer 160 euro minder energiebelasting.
Belasting op gas omhoog
Naast belastingverlagingen is er ook een belastingstijging. De energiebelasting op gas gaat om hoog – komend jaar én de jaren daarna. De belasting op gas gaat in 2022 met 2 eurocent per m3 omhoog. Wat dat voor jou betekent, hangt ook weer af van hoeveel gas je verbruikt. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.170 m3 per jaar betaal je volgend jaar 23 euro meer belasting.
Belangrijk: de rekening bestaat uit meer dan belastingen!
Met de belastingkortingen zou je bijna denken dat je energierekening straks lager uitvalt. Niets is minder waar: de energierekeningen gaan hoe dan ook stijgen. De tarieven die je betaalt voor gas en stroom worden in basis gevormd door de marktprijs. En dié is enorm gestegen in najaar 2021.
Uiteindelijk ben je dus aanzienlijk meer geld aan energie. De belastingen zijn daarvoor ‘slechts’ een compensatie. Tóch heb je een deel van de kosten zelf in de hand. Omdat de belasting op gas omhoog gaat geldt: hoe hoger je gasverbruik, hoe meer belasting je hierover betaalt. De compensatie valt dan ook lager uit. Onze eenvoudige advies: probeer te letten op je gasverbruik!