Klimaatakkoord: wat betekent het nu eigenlijk voor jou?
Het Klimaatakkoord. Je hoort er veel over. In het nieuws, wellicht is het onderwerp van gesprek op je werk of op een verjaardag. Maar wat zijn eigenlijk de afspraken in dat Klimaatakkoord? En wat betekenen ze nu eigenlijk voor jou als huiseigenaar?
Over iets meer dan tien jaar, in 2030, moet Nederland 90 procent minder CO2 uitstoten dan dertig jaar geleden, in 1990. Dat is het voornaamste doel van het Klimaatakkoord dat deze zomer - op 28 juni - werd gepresenteerd. In het akkoord staat een lange lijst afspraken waar we ons als land aan hebben verbonden. Maar wat zijn die afspraken eigenlijk? En welke van deze afspraken merk jij als huiseigenaar iets?
Een aantal afspraken die jou raken
1,5 miljoen woningen van het gas af
Uiterlijk in 2030, dat is over iets meer dan tien jaar, moeten 1,5 miljoen bestaande woningen van het aardgas af zijn. Hoe we onze woningen dan wél verwarmen? Duurzame alternatieven zijn onder meer warmtepompen en warmtenetten. Ook worden huiseigenaren aangezet om hun woningen te isoleren.
Cv-ketelverbod
Het leek erop dat cv-ketels verboden zouden worden. Dat verbod komt er vooralsnog niet, het is voorlopig van de baan. Er wordt eerst onderzoek gedaan naar betere, stillere en goedkopere alternatieven. In 2025 wordt opnieuw bekeken of het cv-ketelverbod er alsnog moet komen.
Belasting op gas omhoog, op stroom omlaag
Wordt het gas duurder dan gaan huishoudens het vanzelf minder gebruiken, zo is het idee van de overheid. En die gedachte klopt natuurlijk. De komende jaren wordt gas dan ook aanzienlijk duurder; vanaf 2020 stijgt de belasting op gas. Goed nieuws: de belasting op elektriciteit gaat omlaag.
Aardgasvrij per woonwijk
Ook gemeentes hebben zo hun verantwoordelijkheden en taken in de energietransitie. Zo moeten zij eind 2012 bekendmaken welke woonwijken in hun gebied aardgasvrij worden gemaakt. Plannen op tafel dus. De bewoners in deze wijken moeten uiterlijk acht jaar voordat de aardgaskraan in wijk dicht gaat, horen wat voor hen de alternatieven zijn. Ook dat is een taak voor de gemeenten.
Kosten verduurzamingsmaatregelen
Verduurzamen kost geld, zo is het nu eenmaal. Natuurlijk is vrijwel elke uitgegeven euro een investering, maar geld kost het in eerste instantie wel degelijk. Het Klimaatakkoord schrijft voor dat de kosten van de maatregelen niét hoger mogen zijn dan de besparing op de energierekening. Lukt dat niet, dan komt de Rijksoverheid met extra (financiële) ondersteuning.
Informatie over energiebesparende maatregelen
Over alle maatregelen, afspraken én kosten wil je als huiseigenaar natuurlijk goed geïnformeerd worden. Daarom opent de Rijksoverheid vanaf januari 2020 de website energiebesparendoejenu.nl. Hier vind je gevalideerde informatie over verduurzamingsmaatregelen en de bijbehorende indicatieve energiebesparing. Ook vind je hier informatie over financierings- en subsidiemogelijkheden.