Meer dan kwart huishoudens wisselde in 2020 van energieleverancier
Afgelopen jaar stapte 27 procent van alle huishoudens over naar een andere energieleverancier. Dat zijn er ongeveer net zoveel als in het jaar daarvoor, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder merkte ook op dat een overstap naast financieel ook duurzame voordelen kan hebben.
Overstappen loont; het kan flink wat opleveren voor de portemonnee. Dat weten de vele huishoudens die in 2020 voor een andere, voordeligere energieleverancier kozen. Ook de ACM bevestigt het. "Met een overstap kun je tot wel 400 euro per jaar besparen. Vooral ook nu de energietarieven sinds 1 juli zo zijn gestegen, is overstappen dus een slimme keuze."
Overstappen onverminderd populair
Naast de 27 procent die afgelopen jaar voor een andere energieleverancier koos, wisselde in de afgelopen 3 jaar nog eens 18 procent van energieaanbieder. Een kleine 8 procent van alle huishoudens koos ervoor om het contract bij de huidige leverancier aan te passen – uiteraard ook om zo verder te gaan met een voordeliger energiecontract.
De ACM vindt bovendien dat energieleveranciers actiever en correcter mogen zijn in het informeren van consumenten over prijswijzigingen. Daar roept de toezichthouder de leveranciers toe op.
Verduurzamen ook reden voor overstap
Euro’s besparen is dus een populaire reden om over te stappen van energieleverancier. Maar ook verduurzamen staat hoog op het lijstje van overstap-redenen, zo blijkt uit de cijfers van de ACM. Maar liefst 78 procent van de consumenten neemt stroom met een groen label af – dat is meer dan driekwart van de energieconsumenten. Een positieve ontwikkeling, aldus de toezichthouder.
Verduurzamen blijkt sowieso populair, want jaarlijks onderzoek laat zien dat 81 procent van de consumenten stappen neemt om de woning te verduurzamen. HR++glas, isolatie van dak en spouwmuren zijn de meest genoemde ‘verduurzamers’. Ongeveer 25 procent van de consumenten heeft zonnepanelen of een slimme thermostaat.