Minder CO2-uitstoot in 2016, een daling van 2,3 procent
In de tweede helft van 2016 daalde de CO2-uitstoot in Nederland met 2,3 procent. Dit is het verschil met dezelfde periode in het jaar ervoor. Een mooie daling dus, en dat terwijl de economie op hetzelfde moment groeide met 2,4 procent.
Over heel 2016 is de CO2-uitstoot continu lager bij economische groei. Dat lijkt erop te wijzen dat we slimmer omgaan met onze energie. Of zuiniger. Wellicht, maar er zijn een aantal concrete oorzaken en redenen voor de aanhoudende daling van de CO2-uitstoot in Nederland.
Minder steenkool, minder uitstoot
Een belangrijke oorzaak is - zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek - de manier waarop energiecentrales elektriciteit produceren. Hierbij hebben de centrales meer aardgas ingezet in plaats van steenkool. Ook voor de verwarming van gebouwen is er in 2016 wederom minder gas gebruikt.
Ook het weer in met name het derde kwartaal van dit jaar was van invloed op de uitstoot van CO2. Vooral de maand september was relatief gezien en bovengemiddeld warm. Hierdoor werd minder energie gebruikt, zowel in huishoudens als in het bedrijfsleven.
Groenere mix van brandstof
Bedrijven hadden een aanzienlijk aandeel in de daling van de CO2-uitstoot. Energiebedrijven, afvalbeheer en waterbedrijven stootten - ondanks de hogere productie van elektriciteit - in het derde kwartaal 6 procent minder CO2 uit. Deze bedrijven zijn overigens samen goed voor 33 procent van de totale uitstoot.
De lagere uitstoot van CO2 komt doordat energiebedrijven minder steenkool en meer aardgas inzetten bij de productie van energie. De verbranding van aardgas zorgt voor minder CO2-uitstoot dan verbranding van steenkool. Al met al is de brandstofmix van energiecentrales in Nederland een stukje groener geworden.