Nederland in de groene modus door Klimaatakkoord
Met het klimaatakkoord dat afgelopen week werd gepresenteerd staat Nederland in de groene modus, zo zegt het Kabinet. Meer dan 600 maatregelen moeten ervoor zorgen dat we in 2030 met elkaar 49 procent minder CO2 uitstoten. Een uitdaging die we met deze maatregelen en afspraken zeker aankunnen, aldus de regering.
De gepresenteerde maatregelen en afspraken gaan iedereen aan. Bovenaan de lijst staat de groep met lage inkomens. Deze groep krijgt als eerste een comfortabele, warme woning met bovendien een lagere energierekening. Daarnaast worden elektrische auto’s betaalbaarder en er wordt scherper gelet op de vervuilende industrie: de bedrijven die blijven vervuilen en achterblijven in de gezamenlijke vergroening gaan hoge boetes betalen.
Verduurzamen huur- en koopwoningen
Het Kabinet trekt een groot bedrag uit voor het verduurzamen van Nederlandse huur- en koopwoningen. In totaal wordt hiervoor een bedrag van 2 miljard euro gereserveerd en geïnvesteerd. In het akkoord staat beschreven dat wijk voor wijk wordt gewerkt aan het gasvrij maken van woningen.
De eerste 500 miljoen euro wordt geïnvesteerd in sociale huurwoningen. Een deel van dit bedrag zal bestaan uit subsidies en goedkope leningen om huizen te voorzien van isolatie, zonnepanelen en verwarming met schone energie. Deze maatregelen zullen bij elkaar bijdragen aan een lagere energierekening waardoor de bewoner van de huurwoning onderaan de streep maandelijks meer geld overhoudt.
Subsidies en kortingen
Ook elektrisch rijden wordt bereikbaarder voor een grotere groep. Met ingang van 2021 geldt er een korting (subsidie) van 6.000 euro op de aanschaf een elektrische auto. Samen met de lage kosten voor het opladen van de auto is elektrisch rijden onderaan de streep goedkoper dan een auto die vervuilende gassen uitstoot.
Ook de aanschaf van tweedehands elektrische auto’s wordt aantrekkelijker gemaakt: tot en met 2024 hoef je bij aanschaf van een occasion geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Wat neerkomt op een besparing van zo’n 1.200 euro per jaar in vergelijking tot een dieselauto.
De maatregelen gelden uiteraard niet alleen voor woningeigenaren, huurders en particulieren. Ook voor het bedrijfsleven is een fiks pakket aan maatregelen beschreven. Zo wordt alles in werking gezet om de glastuinbouw in 2040 klimaatneutraal te laten zijn. De landbouw zal met het huidige pakket aan maatregelen 6 megaton minder CO2 uitstoten. Dit ligt 2,5 megaton hoger dan de eerder gestelde doelen.