Nederland niet langer duurste stroomland
Jarenlang stond Nederland met stip op nummer één in de lijst van landen met de hoogste stroomprijzen. Afgelopen jaar heeft België echter de eerste plaats overgenomen. Daarmee hebben onze Zuiderburen de dubieuze eer om zich het duurste stroomland te mogen noemen.
Gemiddeld betalen grote afnemers in België inmiddels zo’n 4% meer voor stroom dan in ons land. Dit blijkt uit cijfers van stroombeurs APX. Tot voor kort was Nederlandse stroom altijd duurder dan in Duitsland, Frankrijk of België. Een jaar geleden lag onze handelsprijs zelfs 10% boven die van onze Zuiderburen. De wisseling op de ranglijst is dan ook opmerkelijk te noemen.
Stroomprijzen
Een van de voornaamste oorzaken in de prijsstijging in België - de wisseling heeft helaas niet te maken met een prijsdaling op Nederlandse bodem - zijn de uitvallende kernreactoren in bijvoorbeeld kerncentrale Doel. Door de uitval was het risico op een stroomtekort zeer aannemelijk, waardoor de overheid zelfs tips verspreidde om het stroomverbruik te verminderen.
Prijzen op de stroommarkt worden overigens gevormd door vraag en aanbod. Het verwachtte tekort binnen de Belgische grenzen heeft daardoor bijgedragen aan de stijgende stroomprijzen. In België betaalde men daardoor in december € 47,68 voor een megawattuur, terwijl de prijs voor de Nederlander op € 45,91 stond.
Kans voor stroomleveranciers
Het dreigende stroomtekort in België kan een mooie kans zijn voor Nederlandse stroomleveranciers. Bedrijven als Nuon en Essent hebben bijvoorbeeld energiecentrales die vrijwel niet draaien. Vanwege de lage elektriciteitsprijs loont het niet deze centrales op volle kracht in werking te zetten. Blijven de prijzen in België stijgen dan is het niet ondenkbaar dat Nederland vanuit deze ‘semi-slapende’ centrales stroom gaan leveren aan onze onderburen.
Het lijkt er vooralsnog niet op dat er op korte termijn een stroomkabel komt te liggen over de Nederlands-Belgische grens. Het verschil tussen de stroomprijzen is op dit moment nog te laag om een hier voor beide landen voordeel uit te halen. Mochten de prijzen verder stijgen dan zal de Belgische overheid zich buigen over de mogelijkheden.