9,1
2144 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2144 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Nederland onderaan op lijst duurzame doelstellingen EU

Werk aan de duurzame winkel. Van alle EU-landen blijkt Nederland het verst verwijderd van de Europese duurzame doelstellingen. Vooral op het vlak van groene energie heeft ons land nog een flinke slag te slaan. Zo blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.

Het percentage energie dat ons land in 2017 uit duurzame bronnen - zoals windmolens en zonnepanelen - haalde, kwam destijds op 6,6 procent. Op dit moment is Nederland nog 7,4 procentpunt verwijderd van het Europees gestelde doel in 2020. Dat jaar moet het 14 procent zijn. Met onze lage prestaties bungelen we onderaan de Europese ranglijst.

Scandinavische landen hoog op de lijst

De eerste 11 lidstaten op de lijst hebben hun doelstellingen zelfs al behaald, zo blijkt uit de recente momentopname van Eurostat. Met stip op nummer 1 staat Zweden. Meer dan de helft van alle energie wordt daar duurzaam opgewekt. Finland, Denemarken, Estland en Oostenrijk volgen met een goede score: zij zitten allen boven de 30 procent.

Energiedoelstellingen: flink aan de slag

Een kleine - en uiteraard irrelevante - troost voor Nederland: Luxemburg doet het slechter dan wij. Met 6,2 procent (slechts 0,2 procent minder) staat de lidstaat onderaan de lijst. Daarbij moet gezegd worden dat Luxemburgs doel voor 2020 op 11 procent ligt.

Ook Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk moeten de energieteugels aantrekken, want zij staan direct na Nederland op de lijst. Overigens zijn de nationale doelstellingen voor ieder land anders. De verschillen hebben te maken met per land verschillende uitgangspunten en economisch potentieel.

De lidstaten die nog niet voldoen aan de gestelde doelen staan voor een flinke uitdaging. Haalbaar, maar pittig. De EU-lidstaten hebben namelijk gezamenlijk afgesproken dat volgende jaar - in 2020 - 20 procent van alle energie duurzaam moet zijn opgewekt. Voor 2030 ligt de doelstelling op 32 procent.

Bespaar
ca €650 per jaar