Nederlanders willen geen Russisch gas
Door de ramp met vlucht MH17 wil een groot deel van de Nederlanders niet langer gebruik maken van Russisch gas. Dat melden verschillende media naar aanleiding van de vele telefoontjes en mailtjes die energievergelijkingssites momenteel ontvangen. Mensen vragen zich af of het gas van hun leverancier afkomstig is uit Russisch gebied.
Het is op dit moment niet zozeer de prijs die de consument bezighoudt, maar het sentiment dat aan het gas verbonden is. Of eigenlijk, de herkomst. Want op gas uit Rusland willen we even niet koken.
Veel vragen aan energievergelijkers
De ramp met vlucht MH17 en de vermeende Russische betrokkenheid is voor velen voldoende reden om vragen te stellen en uit te zoeken waar hun gas vandaan komt. Mensen zijn boos. Medewerkers van websites waarop energieleveranciers met elkaar vergeleken worden, kunnen er over meepraten.
“Afgelopen dagen hebben we tientallen telefoontjes gehad. Mensen willen sinds de ramp met vlucht MH17 pertinent geen Russisch gas meer,“ aldus een woordvoerder van één van de grotere energievergelijkers. “Het gas dat wij in Nederland gebruiken komt voor het overgrote deel uit Groningen. Slechts 5 tot 10 procent is Russisch gas. Het is onmogelijk dat per energieleverancier uit te splitsen.”
Klein deel gas uit Rusland
Ook op het online forum van energieleverancier Nuon is het onderwerp van gesprek. “Officieel statement. Ik wil af van Russisch gas, desnoods moet ik meer betalen. Ik wil van Nuon weten of ik gas uit Rusland ontvang!”, aldus één van de reacties. Die laatste vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden.
Waar het gas dat door de leidingen van onze woningen loopt vandaan komt, is niet zo makkelijk te herleiden. Nuon koopt, net als de meeste energieleveranciers, namelijk ook gas op de energiemarkt en zegt niet te kunnen herleiden welk deel daarvan uit Rusland komt. Ongeveer 5% van de totale hoeveelheid gas komt uit Rusland.
Niet de prijs, maar de herkomst
De ramp met vlucht MH17 en de huidige situatie in de Oekraïne en Rusland geven alle reden tot zorgen en vraagtekens. Dat een groot deel van de Nederlanders zich bezorgd maakt over hun gas en energie verrast dus geen van de energieleveranciers. Zij hadden echter eerder verwacht dat men vooral bezorgd zou zijn dat de gasprijs omhoog zou gaan door de crisis en de dreigende sancties tegen Rusland.