Niet-overstappende Nederlanders laten samen half miljoen euro liggen
Laat jij jouw energiecontract na de vaste contractperiode automatisch doorlopen? Dan kom je ook automatisch in een duur, variabel tarief. Je bent niet de enige, hoor. Een grote groep Nederlanders laat zijn energiecontract doorlopen. In totaal blijft er daarmee zo’n half miljoen euro liggen. Inderdaad, zonde!
Geld besparen op energie. Het is heel eenvoudig. En toch laten grote groepen energieconsumenten het voordeel liggen. Uit onderzoek blijkt dat het in totaal om een half miljoen euro gaat. En dat terwijl je dit geld eenvoudig kunt besparen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Inderdaad, door energieleveranciers te vergelijken.
Een kwart stapte niet eerder over
Uit eerder onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat 26 procent van Nederlandse niet is overgestapt sinds de energiemarkt in 2004 privatiseerde. Van deze groep kunnen we met zekerheid zeggen dat al jaren achterelkaar een variabel tarief betalen. Deze tarieven liggen vrijwel altijd hoger dan vast tarieven. Daar valt dus geld te besparen.
Overigens is er ook een groep energieconsumenten die al wel eens is overgestapt, maar die dat langer dan drie jaar geleden deden. Ook zij laten hun contracten automatisch doorlopen en komen daarmee vanzelf in de duurdere variabele tarieven terecht.
Overstapgedrag per provincie
Ook is er gekeken naar de verschillen per provincie. Want gaan we overal in Nederland op dezelfde manier om met onze energiecontracten? Of wordt er in bepaalde provincies meer overgestapt en bespaard? Het antwoord op die laatste vraag is ‘ja’. Elke provincie laat ander overstapgedrag zien.
Zo blijken de Zeeuwen het minst overstappen naar een andere, voordeliger energieleverancier. Zelfs 50 procent minder dan het landelijk gemiddelde. Utrechtenaren doen het juist heel anders, zij zijn koplopers als het om overstappen gaat: meer dan 24 procent vaker dan gemiddeld in Nederland.
Meer of minder besparen
Nog een verschil: er kan in de ene provincie meer bespaard worden dan in de andere. Dat zit hem in de verschillende woningtypen en energievoorzieningen. Zo is 30 procent van de huizen in Flevoland aangesloten op stadsverwarming, in Drenthe is dit bijna nihil. Daardoor kan het ene huishouden meer besparen dan het andere. Een Drents huishouden kan gemiddeld zo’n 383 euro besparen, een huishoudens in Flevoland komt uit op gemiddeld zo’n 254 euro.
Waar je ook woont, besparen kan dus altijd. En gemiddeld komt dat in Nederland op meer dan 300 euro op jaarbasis. Vergelijken loont dus écht de moeite!