Ondanks lage stroom- en gasprijs tóch hoge energierekening
De prijzen van elektriciteit en gas zijn in de afgelopen jaren flink gedaald. Voor stroom daalde de prijs in vijf jaar met bijna 20 procent. De gasprijs daalde zelf met 33 procent in de laatste drie jaar. Ondanks dat blijven onze energierekeningen hoog. Dat roept vragen op.
Terechte vragen, want je zou denken dat de energierekening meedaalt met de energieprijzen. Het tegendeel blijkt waar. RTL Z-programma Money Talks was nieuwsgierig naar de oorzaak en ging op onderzoek uit. Want hoe kunnen onze rekeningen blijven stijgen terwijl de gas- en stroomprijzen het laagst zijn in vijf jaar?
Gas- en stroomprijs
De consumentenprijs van een kilowattuur elektriciteit is in de afgelopen vijf jaar gedaald van 7,2 naar 6,1 eurocent. Daarmee staat de stroomprijs op het laagste niveau in vijf jaar. Ook de prijs van gas daalde: van 0,40 eurocent per m3 naar 0,30 eurocent per m3. Maar liefst een kwart minder in drie jaar tijd.
De oorzaak van deze daling zit hem in een overaanbod van gas en elektriciteit en de lage olieprijs. Hierdoor blijven de gas- en stroomprijs op de wereldmarkt gestaag dalen, aldus de redactie van Money Talks.
Energieprijzen dalen
Waarom de energierekening voor de Nederlandse consument dan toch zo hoog blijft, komt door het beleid van onze overheid. De afgelopen jaren heeft de overheid de energiebelasting en de btw flink verhoogd. Ook het vastrecht en het netwerktarief zijn gestegen in prijs. Voor een gemiddeld huishouden is de rekening de afgelopen vijf jaar zelfs iets opgelopen.
Volgens Hans de Geus, RTL Z-beurscommentator en energiekenner, zullen de gas- en elektriciteitsprijzen verder dalen. "Gas en kolen zullen niet opeens veel duurder worden en nieuwe ontwikkelingen bij zonne-energie zorgen ervoor dat de prijs de komende jaren waarschijnlijk verder daalt. Consumenten kunnen in de toekomst profiteren van de gestage daling van de prijs."
Wil je niet wachten tot de prijzen dalen? Vergelijk dan nu energieprijzen, dan bespaar je direct.