Overstappen naar nieuwe energieleverancier nog nooit zó populair
Overstappen op energie van een andere energieleverancier is populairder dan ooit. In 2015 wisselde bijna 1 op de 7 huishoudens van energie-aanbieder. Dat komt neer op 15,1 procent van alle Nederlandse huishoudens. Dit is 2 procent meer dan in 2014, aldus de Autoriteit Consument en Markt (ACM) die de cijfers vandaag bekend maakte in haar Energiemonitor 2015.
De switch naar een andere energieleverancier leverde de overstappende consument bovendien een gemiddelde besparing op van 375 euro op de jaarlijkse energienota. Besparen op de energiekosten is volgens de ACM de voornaamste reden voor consumenten om de overstap te maken.
Meer overstappers, scherpere prijzen
Nederlanders stappen niet over omdat ze ontevreden zijn over hun energieleverancier, maar omdat er veel voordeel te behalen valt bij een switch.“Door het aanbod bij verschillende leveranciers te vergelijken via een ‘aanbod op maat’ kunnen consumenten meer geld besparen dan ze denken. En doordat steeds meer consumenten overstappen dwingen ze zo de energiebedrijven tot scherpe prijzen en innovatie”, aldus Anita Vegter, bestuurslid ACM.
Nederlander meest actieve overstapper in EU
Opvallend detail: Nederlandse stappen veel vaker over dan andere Europeanen. Ons record van 15,1 procent ligt beduidend hoger dan het aantal overstappers in andere EU-landen. Dit ligt gemiddeld op slechts 6 procent. Een belangrijke reden van onze hoge percentage overstappers lijkt hem vooral te zitten in de vele reclames van energieleveranciers en de voorlichting van organisaties als de ACM.
Lagere energiekosten
Er is overigens nóg een record behaald. Nederlandse huishoudens betaalden nog nooit weinig voor hun gas en licht. Dit is te danken aan de concurrentie onder leveranciers vanwege het vele overstappen, maar zeker ook aan de dalende olie- en gasprijzen. Betaalde een gezin met 4 kinderen in 2015 gemiddeld 1739 euro aan energiekosten, dit jaar komt dat uit op 1661 euro. Een daling van 78 procent.
Bron: ACM