Per 1 juli stijgen energieprijzen met honderden euro’s
Voor zo’n zes miljoen huishoudens gaat de energierekening vanaf 1 juli fors omhoog. De tarieven voor gas en stroom gaan omhoog, omdat energieleveranciers momenteel een hoge inkoopprijs moeten betalen. Op jaarbasis kan de energierekening hierdoor 160 tot wel 400 euro hoger uitvallen.
Heb je als energieconsument een variabel contract en een gemiddeld verbruik dan ben je straks zo’n 160 euro meer kwijt aan de energierekening. Heb je een aflopende vast contract met bepaalde tijd dan moet je rekening houden met een stijging van ongeveer 400 euro. Zo blijkt uit berekeningen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Oorzaak stijging energieprijzen
De verhoging van de gas- en stroomtarieven is het gevolg van de hoge prijs die energieleveranciers op dit moment betalen voor hun inkoop. Die hoge inkoopprijzen zijn een wereldwijd verschijnsel en hebben verschillende oorzaken.
Grondstoffen, zoals olie en gas, zijn op dit moment schaars, voornamelijk doordat de economie na de lockdowns weer in beweging en op stoom komt. Daarnaast is de prijs voor CO2-uitstootrechten in het Europese emissiehandelssysteem (ETS) voor energieproducenten omhooggegaan. De hoge prijzen van nu staan in groot contrast met de lage prijzen van afgelopen jaar – net na de uitbraak van het coronavirus daalden de prijzen naar een historisch laag niveau.
Variabel contract of vast contract?
Heb je een variabel energiecontract dan ben je bekend met periodieke aanpassingen van energietarieven; dit doen energieleveranciers twee keer per jaar, in januari en in juli. Volgens de ACM betalen de ongeveer 4 miljoen huishoudens met een variabel contract straks 160 euro meer (op jaarbasis).
Heb je een vast energiecontract dat afloopt, dan ga je automatisch over op variabele tarieven. Ongeveer 6 miljoen huishoudens betalen straks gemiddeld 400 euro extra (op jaarbasis), aldus de cijfers van de ACM. Bij deze voorbeeldbedragen gaat de ACM uit van een gemiddeld energieverbruik van 3.500 kWh en 1.500 kubieke meter gas.
Dit kun je doen als consument!
Wil je voorkomen dat je teveel betaalt? Volgens de ACM is er een eenvoudige oplossing: overstappen van energieleverancier. Afgelopen jaar maakten 1,6 miljoen huishoudens de overstap naar een voordeligere energieleverancier. Dit betekent dat vele miljoenen dit niét deden. Uit berekeningen blijkt dat er hierdoor ruim 1 miljard euro aan besparingen blijft liggen.
Wanneer een vast contract afloopt gaat het automatisch over in een variabel contract. Juist dan kun je veel geld besparen door het tarief voor een jaar laat vast te laten zetten. Dat zit hem vooral in de flinke welkomstbonus die je te wachten staat als je overstapt. De ACM verwacht dat de energieprijzen nog een tijdje zullen doorstijgen, het is nu dus dé tijd om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier.