Stroomverbruik met 7 procent gedaald door coronacrisis
De gevolgen van de coronacrisis zijn overal merkbaar. Dat zal voor niemand nieuws zijn. Ook op het gebied van energie is de impact goed zichtbaar. Door de coronamaatregelen en de lockdown daalde het stroomverbruik flink. In het tweede kwartaal van 2020 verbruikten we samen 7 procent minder stroom dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) maakt de berekening: in totaal 7 procent minder stroom. Dat is 1,8 miljard kilowattuur dan in dezelfde maanden van 2019. Volgens het CBS heeft de daling als te maken met de coronamaatrdegelen. Vooral omdat het stroomverbruik in de eerste drie maanden van 2020 vrijwel gelijk was aan dezelfde periode een jaar eerder.
Veel minder verbruikt, iéts minder opgewekt
Er werd dus flink minder elektriciteit verbruikt. Je zou denken dat daarmee ook de productie van elektriciteit evenzo sterk zou dalen, er is immers minder stroom nodig. Het tegendeel bleek waar: elektriciteitsproductie nam slechts met 1 procent af. Hoe dat zit? Er werd meer elektriciteit geëxporteerd naar Duitsland en minder geïmporteerd.
Groene stroomt blijft groeien
En hoe zit het dan met groene stroom? Logische vraag, met wellicht een verrassend antwoord: de productie van groene stroom groeit. Oók in het afgelopen halfjaar. Stroom uit hernieuwbare bronnen nam in de eerste zes maanden van 2019 toe van 10,6 naar 14,8 miljard kilowattuur. Dat is een toename van maar liefst 39 procent.
Voor de duidelijkheid: bij energie uit hernieuwbare bronnen hebben we het over zon, wind, water, buitenlucht, bodem en biomassa. Vooral zon is een rijke bron; de productie van stroom uit zonnepanelen groeide enorm. Met maar liefst 56 procent vergeleken met vorig jaar. Ook windmolens draaiden volop, ze produceerden 25 procent meer stroom dan in 2019.