Tarieven voor regionaal transport gas en elektriciteit omlaag
De tarieven die regionale netbeheerders berekenen aan huishoudens en bedrijven voor het transport van energie gaan fors omlaag. Volgend jaar worden deze, dankzij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), met een totaal van 260 miljoen euro verlaagd.
Vooral de transporttarieven voor elektriciteit gaan omlaag, namelijk met zo’n 200 miljoen euro. Voor gas gaat het om ongeveer 60 miljoen euro. Voor de netbeheerders betekent dat de inkomsten zullen afnemen, de consument gaat er op vooruit. De energienota zal namelijk gemiddeld zo’n 25 euro lager uitvallen. Het exacte voordeel hangt af van de regio waarin de consument woont.
Het voordeel komt overigens bovenop de eerder aangekondigde verlaging van de gas- en stroomprijzen vanwege de warme winter en lente van afgelopen jaar.
Maximale tarieven
Dat maakte de ACM afgelopen donderdag bekend. Volgens bestuurslid Henk Don maken netbeheerders steeds minder kosten bij de uitvoering van hun taken. “De tarieven kunnen dalen omdat wij vinden dat netbeheerders doelmatiger kunnen werken en goedkoper aan kapitaal kunnen komen om te investeren de rente staat laag”, zegt hij "En omdat de verwachte kosten dalen, kunnen inkomsten dus ook omlaag."
De toezichthouder kan maximale tarieven vaststellen voor de regionale netbeheerders omdat zij geen concurrenten hebben. In elke regio ligt maar één netwerk van stroomkabels en gasleidingen. Het is niet efficiënt om daar nog een netwerk naast aan te leggen.
Dubbel energievoordeel
De maximumtarieven die de netbeheerders mogen hanteren zorgen ervoor dat de prijzen redelijk blijven. En nu deze prijzen dalen, profiteert zowel de consument als het bedrijfsleven. De verlaging van de vaste tarieven, waar de energiegebruiker doorgaans geen invloed op heeft, levert dus voor iedereen voordeel op.
Dat geldt dus ook voor mensen die niet overstappen. De energierekening kan in 2015 dus nóg lager uitvallen wanneer je als consument de overstap maakt naar een energieleverancier die ook nog eens lagere gas en stroomprijzen aanbiedt. Alles bij elkaar loont het maken van een vergelijking tussen energie-aanbieders op dit moment dus dubbelop.
Bron: ACM.nl