Zonne-energie: 6 zonnige trends voor 2016
Het wordt een goed jaar voor zonne-energie. Deze duurzame manier van energie opwekken is meer dan ooit in beweging. In dit nieuwe jaar staan een aantal gunstige, verrassende en vooral ook energiebesparende ontwikkelingen op de kalender. We zetten de 6 belangrijkste trends voor je op een rij.
1) Huishoudens gaan doorlopend besparen
Laten we beginnen met in onze ogen één van de belangrijkste trends: de Nederlander wordt zich steeds bewuster van zijn eigen energieverbruik. Zo blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Dankzij slimme meters en online energiemanagers zullen 9 op de 10 huizenbezitters verstandiger omgaan met energie. We gaan met een steeds scherper ook naar onze energieverbruik kijken. Besparen wordt een doel op zich.
2) Veel organisaties zullen overstappen op zonnestroom
Een van de belangrijkste duurzame subsidiepotten, de Stimulering Duurzame Energieproductie, is onlangs goed bijgevuld. Met de verhoging van 3,5 naar 8 miljard per jaar is de drempel om over te stappen op zonnestroom voor veel maatschappelijke en commerciële organisaties lager dan ooit. Ook woningcorporaties tonen veel interesse, waardoor steeds meer huurwoningen voorzien zullen worden van zonnepanelen.
3) Er komt helderheid over de salderingsregeling
Eigenaren van zonnepanelen mogen nu salderen, waarbij teruglevering van elektriciteit wordt verrekend met het netverbruik tegen hetzelfde tarief. Zij betalen daardoor geen energiebelasting op dit gedeelte. Het kabinet wil de salderingsregeling na 2020 afslanken en uiteindelijk zelfs afschaffen. Hierover beslist zij volgend jaar, in 2017.
4) Zonnestroom voor particulieren wordt ‘gewoon’
Ondanks de onzekerheid rondom de salderingsregeling - de afbouw gaat immers pas in 2020 in - zullen ook dit jaar weer meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen. Inmiddels heeft ongeveer 8 procent van de 4 miljoen Nederlandse huizenbezitters zonnestroom.
5) Zonnepanelen kopen tijdens het boodschappen doen
Hoe gewoon zonnestroom wordt, blijkt wel uit de plannen van keten als Ikea en Mediamarkt. Zij zullen zonnepanelen toevoegen aan hun assortiment. Daarmee promoten zij de overstap op zonnestroom en maken zij het voor consumenten nóg makkelijker om de stap te nemen.
6) Lokale vergunningen makkelijker te krijgen en vermindering administratieve kosten
Net als winkelketens zullen ook gemeenten zonnestroom verder stimuleren. Zij zullen vergunningen makkelijker en sneller verstrekken aan hun inwoners. Zelfs aan bewoners van monumenten. Ook de kosten die gepaard gaan met de aanvraag van een vergunning worden kwijtgescholden.
Veelal positief nieuws en mooie ontwikkelingen dus waarmee zonnestroom een steeds steviger voet aan de grond krijgt. Nederland wordt duurzamer en als consumenten worden we steeds bewustere bespaarders. Wij kijken uit naar de komende 11 maanden van 2016!
Bron: Milieu Centraal