9,1
2144 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2144 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Zonnepanelen en zonne-energie deden het goed in 2016

Zonnepanelen hadden een bovengemiddelde opbrengst in 2016: zo’n 9 procent hoger dan in voorgaande jaren. Zo blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. Eén van de verklaringen is de het aantal uren dat de zon afgelopen jaren scheen. Ook dit lag weer hoger dan eerdere jaren. 

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal maakte onlangs de berekening aan de hand van gegevens van Siderea en het KNMI. Hieruit kwam naar voren dat naast het aantal zonuren ook de zoninstraling wederom hoger was dan voorgaande jaren. Gunstig voor de bezitter van zonnepanelen, want dit komt de opbrengst ten goede. In 2016 dus zelfs met 9 procent dan het gemiddelde van eerdere jaren. 

Extra stroom door extra zonuren 

9 procent meer zonuren in 2016, hoe ziet dat eruit in getallen? Afgelopen jaar scheen de zon in totaal ongeveer 1860 uren. Dat waren er 220 meer dan het gemiddelde van de jaren daarvoor. Gaan we uit van een set van tien zonnepanelen van 2.600 wattpiek en zijn deze optimaal geplaatst, dan zijn deze 220 extra uren goed voor een meeropbrengst van 215 kWh. 

Om een beeld te geven van wat we kunnen met de totale hoeveelheid extra opbrengst: een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 3.300 kWh aan stroom. Met de 9 procent extra opbrengst kunnen 250.000 gezinnen met een elektrische auto op vakantie naar Zuid Frankrijk. Dat is een flinke hoeveelheid kWh en bovendien een bijzonder duurzaam idee.

Meer zoninstraling, hogere opbrengst

Naast zonuren heeft ook de zoninstraling een belangrijk aandeel in de opbrengst van zonnepanelen. Of eigenlijk: een belangrijkere rol. De kracht van de zon, waar zoninstraling voor staat, lag volgens het KNMI in 2016 een dikke 7 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. De reden hiervoor is ronduit positief te noemen: door minder fijnstof in de atmosfeer boven Europa bereikten de stralen van de zon de aarde een stuk makkelijker. 

Zonne-energie: een goed idee

Ook in 2017 is zonne-energie een goed idee, volgens Milieu Centraal. Over het weer kunnen we uiteraard nog niet veel zeggen, maar per 1 januari is de subsidie op de aanschaf van zonneboilers verhoogd. Een boiler voor een huishouden van 4 personen kost zo’n 3.300 euro. De subsidie is per 1 januari ongeveer 1.500 euro. En als je bedenkt dat het rendement van deze investering vergelijkbaar is met 3 procent rente op een spaarrekening, dan kun je alleen maar concluderen dat het een goede investering is. Voor je portemonnee én voor het milieu. 

 

Bespaar
ca €650 per jaar