Zonnepanelen wederom goedkoper: prijsdaling zet al vijf jaar door
De afgelopen vijf jaar is de prijs van zonnepanelen met zo’n 25 procent gedaald. Duurzame energie met de zon als bron wordt daarmee steeds meer haalbaar voor een brede groep huishouden. Verwacht wordt dat de prijs ook de komende jaren zal blijven dalen.
De positieve cijfers komen uit een prijsinventarisatie van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Hoewel de prijzen afgelopen jaar minder opvallend daalden dan in de vijf jaar daarvoor, blijft de populariteit toenemen. Op steeds meer plekken worden de panelen een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld.
Prijsdaling zonne-energie systeem
De prijsdaling van zonnepanelen is spectaculair te noemen. Tussen 2006 en 2011 halveerden de prijzen zelfs. Betalen we nu 4.600 euro voor een set van tien panelen, in 2011 kosten een vergelijkbaar zonne-energie systeem nog zo’n 5.900 euro. De berekening die Milieu Centraal uitvoerde is inclusief installatie en omvormer.
Duurzame zonnestroom
Zonnepanelen bedekken steeds meer daken van Nederlandse huizen. Aan het eind van 2015 hadden meer dan 400.000 huiseigenaren de panelen op hun dak liggen. Dat komt neer op zes procent van alle Nederlandse huishoudens, vier keer zoveel als in 2010.
Ook het CBS maakt een berekening: het aantal zonnepanelen dat in Nederland staat, is goed voor 1,5 GW aan vermogen. Per jaar levert dit zo’n 1.100 miljoen kWh aan duurzame zonnestroom op. Ongeveer 70 procent ligt op de daken van woonhuizen. De overige 30 procent komt van bedrijven, boeren en grootschalige zonneweiden.
Rendement zonnepanelen
De opbrengt van zonnepanelen is bijzonder aantrekkelijk. Per jaar leveren tien zonnepanelen ruim 2.200 kWh elektriciteit op. Dat is aanzienlijk wanneer je je bedenkt dat een gemiddeld huishouden jaarlijks zo’n 3.300 kWh verbruikt. De hoeveelheid opgewekte stroom komt neer op een bedrag van gemiddeld 450 euro. Het rendement van een investering in zonnepanelen is te vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Iets om eens over na te denken…
Bron: Milieu Centraal, CBS