9,1
2142 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,1 van 1 10 bij 2142 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109
Dynamische Energiecontracten
Wat je moet weten
Overstappen
Bespaar
ca €650 per jaar
Bekijk hoeveel je kunt besparen

Wat zijn dynamische energiecontracten?

Bij dynamische energiecontracten is de prijs van energie gekoppeld aan de directe prijzen van de energiemarkt. Het is een energiecontract waarbij het energietarief constant verandert. Het stroomtarief wijzigt mogelijk ieder uur en het gastarief elke dag. De verandering ligt aan de schommelingen in de marktprijzen, waar de energieprijzen van het contract op gebaseerd zijn. Dit is anders dan de vaste of variabele contracten, waarbij de prijzen voor langere periodes vast staan. 

Hoe werken dynamische energiecontracten?

Real-time prijsreflectie

Dynamische energiecontracten bewegen mee met de prijzen op de energiemarkt. Dit betekent dat vraag en aanbod van energie meteen invloed hebben op je energietarieven. Als er veel vraag is naar energie, of er is een laag aanbod, dan stijgen de prijzen. Deze dalen juist bij weinig vraag of een hoog energieaanbod. Ook de inzetbaarheid van verschillende energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, heeft invloed op de prijzen. Op zonnige of winderige dagen is de productie van energie over het algemeen hoger, wat leidt tot lagere energieprijzen. Onderhoud aan het elektriciteitsnet, storingen, of onverwachte uitval van energiecentrales zorgt ervoor dat er minder energie beschikbaar is, wat de prijzen juist verhoogt. Grote situaties zoals economische veranderingen of politieke ontwikkelingen zorgen ook voor schommelingen en beïnvloeden de energiemarkt.

 

Prijsschommelingen

Omdat de prijzen zo vaak veranderen, kunnen de kosten voor energiegebruik door de dag heen behoorlijk variëren. Tijdens piekuren willen veel mensen gebruikmaken van energie, waardoor de prijzen stijgen. De piekuren liggen vaak in de ochtend en in de avond. Tijdens daluren liggen de prijzen vaak lager. Daluren zijn er in de nacht of midden overdag. Een dynamisch contract zorgt ervoor dat je geld kunt besparen door je energieverbruik te verplaatsen naar ‘goedkopere’ momenten van de dag. Het is wel een kleine uitdaging om dit iedere dag bij te houden op bijvoorbeeld je telefoon. De meeste aanbieders van dynamische energiecontracten werken dan ook met een app.

 

Transparantie en flexibiliteit

Dynamische contracten geven meer transparantie in jouw energiekosten. Ze maken de prijs van energie inzichtelijk, omdat jij precies kan zien hoe de tarieven bewegen op basis van de marktschommelingen. Deze inzichten zorgen ervoor dat jij begrijpt wanneer en waarom prijzen stijgen of dalen. Dynamische energiecontracten geven daarbij de flexibiliteit om je energieverbruik aan te passen aan de prijzen. Tijdens daluren geniet je van de lagere prijzen, en heb je de mogelijkheid om flexibeler om te gaan met je energieverbruik.

 

Slimme technologie

Goed om te weten: voor een dynamisch energiecontract heb je een slimme meter nodig. Dit werkt vaak samen met een energie-app op je telefoon. Deze helpen je samen om je verbruik te controleren en je kosten bij te houden. Ook kun je in de app meteen zien wanneer energie het goedkoopst is, zodat je je verbruik hierop af kunt stemmen. Slimme  apparaten in huis helpen hier ook bij, zoals bijvoorbeeld de verwarming of airconditioning die je aanpast op basis van de huidige energieprijzen. De laatste tijd zien we dat thuisbatterijen ook steeds populairder worden. Als de prijs laag is, laad je de thuisbatterij op en de stroom gebruik je weer als de prijs hoog is. Zo geniet je van de laagste prijzen zonder dat je er zelf de hele tijd op moet letten.

Voordelen van dynamische energiecontracten:

  • Mogelijke kostenbesparing: Dynamische tarieven weerspiegelen de werkelijke energiekosten op de markt, waardoor consumenten kunnen profiteren van periodes met lage vraagprijzen. Het moedigt aan om je verbruik aan te passen naar de perioden met lage prijzen. Door je verbruik aan te passen naar goedkopere uren, kun je geld besparen.

  • Meer controle over je verbruik: Met inzicht in real-time prijzen ga je bewuster energie gebruiken. Je gaat hierdoor efficiënter om met je energie. 

  • Bijdrage aan duurzaamheid: Door te verbruiken tijdens perioden van overvloedige (goedkope) energieproductie, draag je bij aan een beter gebruik van duurzame energiebronnen.

  • Betaald worden voor het verbruiken van stroom: Bij een negatieve stroomprijs wordt er zoveel stroom opgewekt dat je wordt betaald voor het verbruiken van stroom. Dit is een ideaal moment om de wasmachine aan te zetten of je elektrische auto op te laden.

 

Nadelen van dynamische energiecontracten:

  • Risico in kosten: De constante prijsveranderingen kunnen leiden tot onverwachte pieken in je energierekening. Dit kan dit leiden tot zeer hoge kosten.

  • Complexiteit: De contracten zijn vaak wat ingewikkelder dan gewone contracten. Ook moet je dagelijks checken hoe het gaat met de prijzen, wat een aanpassing kan zijn in je dagelijkse routine. Om er optimaal gebruik van te maken, zou het zonde zijn om te vergeten te kijken naar de dagelijkse fluctuatie. 

  • Bijbetalen bij te veel aanbod: Als je stroom opwekt met zonnepanelen en er is op dat moment te veel aanbod van stroom op het net, dan wordt de stroomprijs negatief. Als je op dat moment stroom levert aan het stroomnet, moet je bijbetalen. Je kunt dit voorkomen door op zo’n moment je zonnepanelen uit te zetten. 

Een dynamisch energiecontract in combinatie met een thuisbatterij

Wanneer je een dynamisch energiecontract combineert met een slimme thuisbatterij, kan de thuisbatterij zichzelf opladen op momenten dat de elektriciteitskosten lager zijn. Vervolgens kan deze opgeslagen energie worden gebruikt wanneer de elektriciteitsprijzen hoger zijn. Hierdoor kun je flink besparen op je energiekosten en tegelijkertijd draag je bij aan een duurzamere energieconsumptie. Dit systeem biedt niet alleen financiële voordelen, maar ook een verhoogde energie-efficiëntie en een verminderde belasting van het elektriciteitsnetwerk tijdens piekuren.

 

Dynamische energiecontracten vergelijken

Dynamische energiecontracten bieden dus zowel kansen als uitdagingen. Ben je hands-on met je energiegebruik, dan leveren deze contracten een groot voordeel op. Het is belangrijk dat je goed snapt hoe de prijzen worden bepaald en hoe je je verbruik hierop kunt afstemmen. Zo maak je ideaal gebruik van de voordelen. Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van een dynamisch contract ten opzichte van andere energiecontracten? Lees dan verder over de verschillende soorten energiecontracten: variabel, vast en dynamisch. Heb je nog vragen over dynamische contracten? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Je kunt ons altijd bellen via (020) 7267109.

Enthousiast over dynamische contracten? Vergelijk verschillende opties in onze energievergelijker en zet de filteroptie ‘Dynamisch’ en ‘Onbepaalde tijd’ aan onder tarieven.

  • logo EnergieDirect
  • logo Vandebron
  • logo Mega Energie
  • logo DGB Energie
  • logo United Consumers
  • logo Essent
  • logo Budget Energie
  • logo Clean Energy
  • logo Pure Energie
  • logo Oxxio
  • logo Coolblue Energie
  • logo Frank Energie
  • logo Innova Energie
  • logo Greenchoice
  • logo
  • logo Delta
  • logo Vattenfall
  • logo Gewoon Energie
  • logo Main Energie
  • logo Eneco
  • logo Engie