"Nederlander moet weten waar zijn energie vandaan komt"
De consument moet weten waar we onze energie vandaan halen. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zondagavond in Nieuwsuur. Nederlandse huishoudens kunnen wel kiezen voor bijvoorbeeld groene energie, maar waar deze vandaan komt is niet duidelijk.
“Als de energiemaatschappij mij kan vertellen of de energie die ik krijg groen is of niet, waarom kunnen ze me dan ook niet vertellen uit welk het komt?”, aldus Pechtold. Een belangrijke en vooral relevante vraag. Zeker met de huidige spanningen met Rusland, één van onze grootste gasleveranciers.
Alternatieve gasleverancier
Juist nu is onze afhankelijke positie van Rusland meer dan duidelijk. Net als Pechtold pleit ook CDA-leider Sybrand Buma voor meer onafhankelijkheid. “We weten dat Rusland in staat is om de gaskraan dicht te draaien”, zegt Buma. “Dat zien we al bij Oekraïne, maar dat kan hier ook gebeuren.”
De partijleiders willen dat Nederland over tien jaar volledig onafhankelijk is van Rusland. Daarvoor moet er worden gekeken naar alternatieven. Zo hebben de Verenigde Staten een overschot aan vloeibaar gas. Zij mogen dat zeer waarschijnlijk vanaf 2016 gaan exporteren. Een zeer realistisch alternatief, volgens de Nederlandse regeringspartijen.
Herkomst gas
Ook oud-directeur van Clingendael en hoogleraar aan Universiteit Leiden Fred van Staden ziet de Amerikaanse gasmarkt als een optie. "We moeten drie dingen doen om onafhankelijker te worden van Rusland: een goede voorraad hebben, snel verduurzamen en onze inkoop van gas spreiden over verschillende landen, bijvoorbeeld inkopen bij de Verenigde Staten."
Sinds de ramp met vlucht MH17 speelt de herkomst van gas meer dan ooit een rol voor de Nederlandse huishoudens. Energieleveranciers kregen hier de laatste maanden veel vragen over. Zie ook ons bericht van 28 juli ‘Nederlanders willen geen Russisch gas’.
De vraag naar de herkomst van gas speelt nu zowel bij de consument alsook bij de overheid een grote rol. Wij blijven het voor u volgen.